Doorgaan naar hoofdcontent

Preventie en aangepaste levenswijze kunnen alzheimer voorkomen

Het ontstaan van alzheimer is vooral afhankelijk van onze levensstijl. Door je levensstijl op enkele punten aan te passen, kan ruim de helft van alle alzheimergevallen voorkomen worden. Stoppen met roken en meer lichaamsbeweging kunnen wereldwijd ruim drie miljoen alzheimergevallen worden voorkomen. Tot deze belangrijke vaststelling kwamen zesduizend wetenschappers van overal ter wereld. Zij namen alle onderzoeken naar oorzaken en behandeling van alzheimer uitgebreid onder de loupe. Ondanks het feit dat alzheimer in vele gevallen kan voorkomen of uitgesteld worden, blijft preventie levensbelangrijk. Een geneesmiddel tegen alzheimer is immers nog veraf.

Wereldwijd lijden naar schatting maar liefst 34 miljoen mensen aan de zo gevreesde ziekte van alzheimer, en dat cijfer zal de komende jaren nog sterk stijgen. Deze aandoening manifesteert zich nu vooral op een leeftijd van 75 jaar. De leeftijd met vijf jaar verlagen zou volgens wetenschappers van de Alzheimer Assocition al een flinke stap voorwaarts betekenen. Maar zover zijn  we dus nog lang niet.

Levenstijl aanpassen

Preventie én een aangepaste levensstijl kunnen alzheimer sterk afremmen, en in  vele gevallen zelfs voorkomen. Ruim de helft van alle alzheimergevallen wereldwijd kan mits het opmvolgen van enkele raadgevingen, voorkomen worden. En deze factoren hebben we volgens de onderzoekers zélf in de hand. Het verhogen van onze 'hersenactiviteit' of onze cognitieve activiteit is een van hun belangrijkste doelstellingen. Een laag onderwijsniveau, gecombineerd met een laag IQ of een gebrek aan mentale activiteiten tijdens je vrije tijd, zijn oorzaak van bijna twintig procent van alle alzheimergevallen. Roken en gebrek aan lichaamsbeweging zijn andere belangrijke oorzaken voor het ontstaan van deze ziekte. Je levensstijl op deze punten aanpassen zou je al heel wat verder helpen.


Andere oorzaken


Dat zijn uiteraard niet de enigste oorzaken van het ontstaan van  alzheimer. Alle vormen van depressies, te hoge bloeddruk, ernstig overgewicht en  diabetes zijn de andere risico's, en ook deze kunnen we sterk beïnvloeden. Hoe meer we deze factoren kunnen terugdringen, hoe kleiner het risico op alzheimer. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…