Nieuwe bloedtest geeft zekerheid downsyndroom

Je kreeg zopas te horen dat je eindelijk zwanger bent, en samen met je levenspartner ben je in de zevende hemel. Alles verloopt vlekkeloos, en dan valt de diagnose als een donderslag bij heldere hemel: bij je pasgeboren baby wordt het syndroom van down vastgesteld. Je hartedief is een mongooltje. Voor vele kersverse ouders komt dit compleet onverwacht, want enkel vast te stellen via een gevaarlijke vruchtwaterpunctie. Eéns zwanger, heb je één kans op driehonderd het slachtoffer te worden van een miskraam als gevolg van zo'n vruchtwaterpunctie. Binnen afzienbare tijd komt hier gelukkig verandering in. Binnenkort zal het inderdaad mogelijk zijn om via een eenvoudige en onschuldige bloedtest reeds tijdens je zwangerschap vast te stellen of je ongeboren baby het syndroom van down heeft. 

Al jaren zijn wetenschappers ijverig op zoek naar een eenvoudige en gevaarloze manier om vroegtijdig het gevreesde syndroom van down op te sporen. Dat is nu wel mogelijk, maar enkel via een omslachtige, pijnlijke en zelfs niet gevaarloze vruchtwaterpunctie. Met de nieuwe én eenvoudige bloedtest staat de medische wereld hier eindelijk voor de gehoopte doorbraak.Cellen ongeboren baby in bloedbaan

Het was al eerder geweten dat cellen van de nog ongeboren baby zich in de bloedbaan van de moeder bevinden. Wetenschappers probeerden ondertussen al jaren deze cellen te isoleren, om ze te gebruiken voor bloedtesten. En nu is het zover. Onderzoekers van de Engelse universiteit van Oxford slaagden daar uiteindelijk toch in, en ontwikkelden nu een nieuwe bloedtest waarmee het downsyndroom op een eenvoudige manier is op te sporen.

Bloedtest geeft grote zekerheid

Toch staan velen nog wat sceptisch tegenover deze  nieuwe bloedtest. Niet verwonderlijk, want tot hiertoe slaagde niemand cellen van de ongeboren baby te isoleren. Bij zo'n bloedtest moet er immers zekerheid over bestaan dat de geïsoleerde cellen wel degelijk afkomstig zijn van de baby en niet van de moeder. Recente onderzoeken zou de pas ontwikkelde bloedtest bijzonder efficiënt zijn en voor haast honderd procent zekerheid geven over het downsyndroom.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden