Doorgaan naar hoofdcontent

Jicht dieet werkt preventief


 Heb je te kampen met hevige pijn aan gezwollen gewrichten? Heb je meer en meer last met het normaal functioneren van gewrichten? Zijn deze soms fel verhit en rood gekleurd? Dan is de kans zeker niet denkbeeldig dat je te kampen hebt met jicht, een aandoening die veel voorkomt maar waarbij een juiste diagnose meestal moeilijk te stellen is. Wat veroorzaakt licht, en wat kunnen we zélf doen om deze aandoening te voorkomen, of zelfs te genezen?

Vele landgenoten zijn slachtoffer van jicht, maar toch wordt deze ziekte nog al teveel onderschat. Wie ermee wordt geconfronteerd, doorstaat soms hevige pijnen. Jichtaanvallen verstoren  in belangrijke mate je levenskwaliteit. 

Jicht is een van de vele reumatische aandoeningen, die wordt veroorzaakt door een teveel aan urinezuur in je bloed. Urinezuur ontstaat bij de afbraak van purine, een afvalstof dat op zijn beurt dan weer ontstaat als gevolg van de afbraak van lichaamseigen eiwitten.

Slecht werkende nieren

Urinezuur op zich is van geen enkele invloed op onze gezondheid. Dat wordt het wél wanneer je nieren hun werk niet meer naar behoren vervullen. Het zijn je nieren die het teveel aan urinezuur afscheiden. Wanneer je nieren onvoldoende werken, wordt dit urinezuur opgeslagen in je lichaam. Dat resulteert uiteindelijk in ernstige gewrichtsontstekingen.

Preventie kan jicht voorkomen

Een teveel aan urinezuur is hoofdverantwoordelijk voor het ontstaan van jicht, maar dit is lang niet de enigste reden. Overgewicht, onvoldoende drinken, overmatig alcoholgebruik, het eten van purinerijke voeding, acute infecties, koorts, ernstig gewichtsverlies in korte tijd en zonder aanwijsbare reden, en het gebruik van plasbevorderende geneesmiddelen kunnen eveneens licht veroorzaken. Dankzij een vlugge en juiste diagnose kan  jicht niet alleen goed behandeld worden. Met preventie kan je de ziekte zelfs voorkomen.

Urinezuur verlagen met jicht dieet

Het strikt volgen van het jicht dieet is de beste preventie tegen de ziekte. Het volstaat dit dieet gedurende vier weken per jaar te volgen, om jicht te voorkomen.Vet, suiker en alcohol zijn dan verboden. Bier is de grootste boosdoener. Het bevat immers naast alcohol ook purine.

Groenten, fruit en veel drinken

Groenten, fruit en veel drinken, minstens drie liter per dag, staan centraal in het jicht dieet. Vetrijke voeding en dierlijke eiwitten kunnen jicht verergeren. Méér dan 125 gram vis of vlees per dag is het maximum dat in dit dieet is toegelaten. Het purinegehalte in  onze voeding ligt op maximum 200 mg per dag.

Vlees en vis te mijden

Vlees, vis en alcohol en dan vooral orgaanvlees als lever, hart, hersenen, nieren en zwezerik maar ook eend, kip, konijn en vleesextracten als vleesjus en vleestabletten, zijn eveneens taboe. Ansjovis, haring, sardines, makreel, mosselen, kabeljauw en spiering, alle gistproducten en gistextracten, asperges, bloemkool, sperziebonen, spinazie, paddestoelen,  peulvruchten en volkorenprodcuten komen in het jicht dieet evenmin op het menu.

Plantaardige voeding toegestaan

Plantaardige voeding, met uitzondering van eiwitrijke sojabonen, zijn wél toegestaan. Dat is ook het geval met allerlei bladgroenten, fruit, melk, kaas, eieren, confituur, brood, pasta, granen, deegwaren en rijst.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…