Doorgaan naar hoofdcontent

Geven kleurrijke energiedrankjes ons écht vleugels?

Hippe energiedrankjes in alle mogelijke kleuren, formaten en samenstellingen zijn in het uitgaansleven nog nauwelijks weg te denken. Energiedrankjes gaan erg vlotjes over de toonbank, en zijn vooral erg populair bij de jeugd die ze wat graag naar binnen gieten. Maar zijn deze opvallend kleurrijke energiedrankjes wel zo onschuldig dan ze er uit zien  en handige reclame- jongens ons willen doen geloven? Deze dorstlessers bevatten immers bijzonder hoge concentraties cafeïne en taurine. Welke invloed hebben beide stoffen op onze gezondheid en wat denkt de wetenschap van dit alles?


Energiedrankjes met een hoge dosis cafeïne en taurine, ze geven de consument méér dan vleugels, zo blijkt nu. Ze zijn nochtans niet meer uit het lijstje met voorkeursdrankjes van onze jongeren weg te denken.
Recent wetenschappelijk onderzoek door verschillende Europese verbruikersorganisaties, leerde ons dat deze drankjes lang niet zo onschuldig als ze er uit zien.
"Als je er teveel van drinkt, zijn ze zelfs gevaarlijk verslavend", zo waarschuwen de onderzoekers.


Stimuleren je zenuwstelsel 

 Maar er is spijtig genoeg veel méér aan de hand. Net als softdrugs, kunnen deze energiedrankjes ons zenuwstelsel extra stimuleren en op langere termijn zelfs verslavend werken. De verbruikersorganisaties pleiten bij de verschillende overheden deze drankjes te verbieden aan jongeren onder zestien jaar.
De producenten van deze omstreden energiedrankjes doen niettemin gouden zaken. Volgens recent cijfermateriaal, stijgt hun omzet jaarlijks met ruim tien procent. Het aantal jongeren dat de Red Bulls en ander kleurrijk spul jaarlijks naar binnen gieten, groeit angstaanjagend, met alle gevolgen vandien.

Ongezond én gevaarlijk

Volgens onderzoekers zijn deze energiedrankjes dus ronduit ongezond en zelfs gevaarlijk. De samenstelling ervan spreekt boekdelen. Gemiddeld bevat zo'n blikje energiedrank van amper 250 ml, maar liefst 80 mg cafeïne. Dit laatste staat in schril contrast met de door deskundige aanvaardbare maximumdosis cafeïne van 2,5 mg per kilo lichaamsgewicht.
Deze situatie wordt nog problematischer wanneer je weet dat de producenten uiteraard het onderste uit de kan willen, en nu ook grotere blikjes met een inhoud van 500 ml op de markt brengen. Op die manier gieten de vele gebruikers van deze drankjes, maar liefst 160 mg cafeïne mee naar binnen. 


Cafeïne en taurine werken verslavend


Cafeïne is niet meer dan een drug, behorend tot de psychotrope alkaloïde. Vanaf een hoeveelheid van 300 mg of amper twee blikjes energiedrank, veroorzaakt cafeïne tal van ongewenste effecten, als hartkloppingen, rillingen, angst, ernstige slaapproblemen en verslaving. Bij het gebruik van grote hoeveelheden energiedrank doen deze psycotrope alkaloïden de gebruikers hun dronkenschap vergeten, waardoor nog meer alcohol wordt gedronken, met alle negatieve gevolgen vandien.

Taurine brengt stofwisseling naar hogere versnelling 

Energiedrankjes bevatten echter nog meer schadelijk spul. Dat is zeker het geval  met taurine, het andere hoofdbestand ban energiedrankjes. Taurine regelt het vochtgehalte in je hersenen én je hartfrequentie. Een overdosis taurine verhoogt de stofwisseling in zo'n grote mate, dat het zware hoofdpijn én diarree veroorzaakt. Naast hoge concentraties cafeïne en taurine, bevatten deze hippe drankjes minstens negen (250ml), tot achttien (500ml) klontjes suker. Ze zijn dus ook mede-verantwoordelijk voor het sterk groeiend aantal jongeren dat kampt met ernstig overgewicht en tandproblemen.


Verbieden aan jongeren onder de zestien


Verschillende verbruikersorganisaties willen nu dat deze energiedrankjes verboden worden voor jongeren onder de zestien. Tegelijk ijveren ze voor meer en duidelijkere informatie op de blikjes mét een waarschuwing tegen de mogelijke gevaren van het drinken van deze energiedrankjes door jongeren.

 

Ook koffie en thee verbieden 


De producenten van deze energiedrankjes zijn zich uiteraard van geen kwaad bewust. Zo wijzen ze er op dat één blikje van 250 ml niet méér cafeïne bevat dan een kop koffie of thee.
Wanneer de verschillende verbruikersorganisaties nu aandringen op het verbod van onze drankjes aan jongeren beneden zestien jaar, dan moeten ze die lijn meteen doortrekken en dus ook koffie en thee voor deze leeftijdscategorie verbieden", aldus de producenten van de omstreden energiedranken. Zij wijzen er tot slot nog op dat hun product door de gezondheidsdiensten van méér dan honderdvijftig landen werd goedgekeurd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…