Chloor in zwembaden vooral ongezond voor kinderen

Ook al bestaan er veel gezondere alternatieven, toch worden onze zwembaden nog steeds massaal gekuist met chloor. Chloor is nochtans verre van gezond, en in de eerste plaats slecht voor de gezondheid van je kinderen. Zwembaden die met chloor worden ontsmet, maken kinderen ziek. Dat is niet zomaar uit de lucht gegrepen, maar werd wetenschappelijk bewezen. Dat blijkt nu immers uit resultaten van een grootschalig onderzoek dat door Spaanse wetenschappers werd uitgevoerd. 


Zwemmen is erg populair bij kinderen, zelfs op prille leeftijd. Jonger dan drie jaar doen ze al enthousiast aan watergewenning. Ken jij een kind dat géén baantjes wil trekken tijdens zijn vrije uren? Maar nu kwamen Spaanse wetenschappers dus tot de onthutsende vaststelling dat het precies onze kinderen de eerste slachtoffers zijn van zwemmen in zwembaden die door middel van chloor worden ontsmet. En welke zwembaden zijn dit niet?  Dit in het verleden al zo fel omstreden chloor, is het meest gebruikte schoonmaakmiddel dat zwembadverantwoordelijken gebruiken voor de ontsmetting van onze zwembaden.

Chloor slecht voor je slijmvliezen 


Eerder stelden onderzoekers reeds vast dat chloor niet alleen de aanwezige bacteriën in het zwembadwater doodt. Een te groot gehalte aan chloor kan ernstige irritaties aan onze slijmvliezen, hoofdzakelijk van onze ogen, veroorzaken. Nog niet zo lang geleden werd de minimum concentratie aan chloor vastgelegd op 0,5 milliliter per liter zwembadwater. Amper enkele jaren geleden was deze ondergrens afhankelijk van de zuurtegraad (ph) van het zwembadwater. De bovengrens ligt op 1,5 mgr per liter water. Chloor wordt als gas én als vloeistof aan het zwemwater toegevoegd. De combinatie van chloor met de aanwezige afvalstoffen in het zwemwater, is verantwoordelijk voor de indringende en prikkelende chloorgeur.

 

Chloor veroorzaakt astma, longziekten en kankerWetenschappers besloten na hun jongste onderzoeken dat d einvloed van chloor op onze gezondheid veel groter is dan men tot hiertoe steeds dacht. Het effect van chloor op onze gezondheid wordt ondertussen al ruim twintig jaar uitvoerig en diepgaand onderzocht. Alle onderzoeksteams kwamen onafhankelijk van elkaar, tot hetzelfde besluit. Chloor veroorzaakt bij jonge zwemmertjes vooral astma, ernstige longziekten en in een later stadium zelfs... kanker. 

 

Chloor organische afvalstoffen schadelijk 


Tijdens het jongste, grootschalige onderzoek dat nu in Spanje werd uitgevoerd, lieten de wetenschappers gezonde volwassenen niet-rokers baantjes trekken in een met chloor ontsmet zwembad. Door de combinatie van  chloor met organische afvalstoffen als zweet, huidschilfertjes en urine van de zwemmers, ontstonden uiteindelijk ruim honderd bijproducten. Een belangrijk aantal daarvan bleken hoog kankerverwekkend. Al deze schadelijke afvalstoffen worden immers via de huid terug door ons lichaam opgenomen.

DNA-kenmerken met verhoogd kankerrisico


In bloedstalen, zweet, en urine vonden de onderzoekers een aantal DNA-kenmerken die op een sterk verhoogd kankerrisico wezen. Na amper één half uurtje zwemmen in een met chloor ontsmet zwembad, vonden men maar liefst zeven keer meer kankerverwekkende parameters dan bij de niet-zwemmers. Daaruit besluiten de onderzoekers dat onze zwembadverantwoordelijken voortaan veel voorzichtiger moeten omspringen met het gebruik van chloor. Jaarlijks worden in zowel Belgische als Nederlandse zwembaden bijna 2000 ton van deze stof gebruikt. En dat is niet eens nodig. Er bestaan immers heel wat goede alternatieven voor het reinigen én ontsmetten van onze zwembaden.

Reacties

  1. Daarom ben ik blij dat we een eigen zwembad in de tuin hebben. Die leeg je en maak je schoon elk jaar. wij hebben het zwembad gehaald bij www.zwembadenwebshop.nl

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn