Antibiotica maakt je dik én ziek

Ben jij ook één van de velen die met de geringste klacht naar de dokter holt om antibiotica voorgeschreven te krijgen? Wees dan extra voorzichtig, want nadat wetenschappers reeds meermaals alarm sloegen om het veelvuldig gebruik van antibiotica, heeft dit te pas en te onpas gebruikte geneesmiddel veel meer nadelige gevolgen voor je gezondheid dan werd gedacht. Recent wetenschappelijk onderzoek bracht nu aan het licht dat antibiotica niet alleen je goede bacteriën in je darmen nadelig beïnvloeden, maar ook verantwoordelijk zijn het ontstaan van onder meer astma, allerlei infectieziekten, diabetes en zwaarlijvigheid. Extra oppassen met antibiotica is dus zeker de boodschap.

Als gevolg van het overmatig gebruik van antibiotica worden de gevaarlijke bacteriën, oorzaak van vele aandoeningen, resistent tegen dit geneesmiddel. Dat heeft kwalijke gevolgen voor je gezondheid. Antibiotica worden daardoor steeds minder doeltreffend in die gevallen waar ze wél noodzakelijk zijn. En nu brachten de resultaten van recent wetenschappelijke onderzoeken nog tot hiertoe onbekende, nadelige gevolgen van het gebruik van overmatig antibiotica aan het licht. En deze zouden op langere termijn zelfs nog ingrijpender kunnen zijn...

Antibiotica- schade moeilijk herstelbaar

Alarmerender is de vaststelling dat de gezondheidsschade die het veelvuldig gebruik van antibiotica met zich meebrengt, slechts moeizaam is te herstellen. De aanslag op je goede darmflora is oorzaak van allerlei gezondheidsproblemen als astma maar ook van chronische ontstekingen van je maag- darmkanaal, suikerziekte type 1 en van zwaarlijvigheid. Deze problemen kunnen reeds de kop opsteken na enkele antibioticakuren tijdens je kindertijd. Belangrijk hierbij is dat je van bij de geboorte je legertje bacteriën meekrijgt van je moeder. Het is dus een gigantisch gezondheidsprobleem dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, en waardoor iedere generatie bij zijn geboorte steeds minder goede bacteriën meekrijgt. Volgens dezelfde wetenschappers verklaard dit meteen de toename van het aantal jeugdigen die kampen met zwaarlijvigheid en obesitas, al dé epidemie van de 21 ste eeuw wordt genoemd.

Resistente ziekenhuisbacteriën

Onderzoekers leggen meteen de link met het groeiend aantal slachtoffers van levensgevaarlijke microben als resistente ziekenhuisbacteriën.

Niet verbieden

Toch wil men het gebruik van antibiotica zéker niet verbieden. In sommige gevallen kan je immers niet zonder. Dit geneesmiddel moet wél worden gebruikt waarvoor het oorspronkelijk werd ontwikkeld. Wetenschappers dringen er nogmaals op aan het gebruik ervan nog drastischer te beperken dan tot hiertoe het geval was.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden