Doorgaan naar hoofdcontent

Antibiotica maakt je dik én ziek

Ben jij ook één van de velen die met de geringste klacht naar de dokter holt om antibiotica voorgeschreven te krijgen? Wees dan extra voorzichtig, want nadat wetenschappers reeds meermaals alarm sloegen om het veelvuldig gebruik van antibiotica, heeft dit te pas en te onpas gebruikte geneesmiddel veel meer nadelige gevolgen voor je gezondheid dan werd gedacht. Recent wetenschappelijk onderzoek bracht nu aan het licht dat antibiotica niet alleen je goede bacteriën in je darmen nadelig beïnvloeden, maar ook verantwoordelijk zijn het ontstaan van onder meer astma, allerlei infectieziekten, diabetes en zwaarlijvigheid. Extra oppassen met antibiotica is dus zeker de boodschap.

Als gevolg van het overmatig gebruik van antibiotica worden de gevaarlijke bacteriën, oorzaak van vele aandoeningen, resistent tegen dit geneesmiddel. Dat heeft kwalijke gevolgen voor je gezondheid. Antibiotica worden daardoor steeds minder doeltreffend in die gevallen waar ze wél noodzakelijk zijn. En nu brachten de resultaten van recent wetenschappelijke onderzoeken nog tot hiertoe onbekende, nadelige gevolgen van het gebruik van overmatig antibiotica aan het licht. En deze zouden op langere termijn zelfs nog ingrijpender kunnen zijn...

Antibiotica- schade moeilijk herstelbaar

Alarmerender is de vaststelling dat de gezondheidsschade die het veelvuldig gebruik van antibiotica met zich meebrengt, slechts moeizaam is te herstellen. De aanslag op je goede darmflora is oorzaak van allerlei gezondheidsproblemen als astma maar ook van chronische ontstekingen van je maag- darmkanaal, suikerziekte type 1 en van zwaarlijvigheid. Deze problemen kunnen reeds de kop opsteken na enkele antibioticakuren tijdens je kindertijd. Belangrijk hierbij is dat je van bij de geboorte je legertje bacteriën meekrijgt van je moeder. Het is dus een gigantisch gezondheidsprobleem dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, en waardoor iedere generatie bij zijn geboorte steeds minder goede bacteriën meekrijgt. Volgens dezelfde wetenschappers verklaard dit meteen de toename van het aantal jeugdigen die kampen met zwaarlijvigheid en obesitas, al dé epidemie van de 21 ste eeuw wordt genoemd.

Resistente ziekenhuisbacteriën

Onderzoekers leggen meteen de link met het groeiend aantal slachtoffers van levensgevaarlijke microben als resistente ziekenhuisbacteriën.

Niet verbieden

Toch wil men het gebruik van antibiotica zéker niet verbieden. In sommige gevallen kan je immers niet zonder. Dit geneesmiddel moet wél worden gebruikt waarvoor het oorspronkelijk werd ontwikkeld. Wetenschappers dringen er nogmaals op aan het gebruik ervan nog drastischer te beperken dan tot hiertoe het geval was.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…