Doorgaan naar hoofdcontent

Zo voorkomen of behandelen we chronische nekpijn

Nekpijn is één van de belangrijkste chronische pijnklachten waarmee volwassenen worden geconfronteerd. De jongste tijd wordt nekpijn zelfs bij kinderen meer en meer vastgesteld. Wat is de oorzaak van chronsiche nekpijn? Is dit de zoveelste ouderdomskwaal, of is er meer aan de hand? Wat zijn de gevolgen van deze aandoening? Kunnen  we zélf iets ondernemen om nekpijn te voorkomen of te verzachten? En als we net als zovele landgenoten, uiteindelijk toch met chronsiche nekpijn worden geconfronteerd, wat is dan de beste behandeling?

Chronsiche nekpijn is aan geen enkele leeftijd gebonden. Het is dus zéker géén ouderdomsziekte. Deze pijnlijke aandoening treft zowel jong als oud en maakt geen onderscheid tussen mannen en vrouwen.


Vlugge diagnose erg belangrijk Deskundig


Iedereen van ons kent ongetwijfeld het fenomeen van de plots opstekende nekpijn, iedereen wordt hier al wel eens mee geconfronteerd. Meestal is deze nekpijn van voorbijgaande aard. Ze verdwijnt na enkele dagen. Maar wat als de nekpijn blijft aanhouden, en voor ernstige lichamelijke ongemakken blijft zorgen? Deskundig advies en een snelle diagnose zijn dan van groot belang. Alleen op deze manier kan men een sluitende diagnose stellen en de meest geschikte behandelingsmethode uittekenen. Met aanslepende nekpijn blijven rondlopen, zal de problemen alleen maar vergroten.

Onze nek is ingewikkeld lichaamsdeel


Onze nek bestaat hoofdzakelijk uit spieren, ligamenten, gewrichten, tussenwervels, wervellichaampjes en ruggenmerg. Het is een bijzonder ingewikkeld en moeilijk te behandelen lichaamsdeel. In normale omstandigheden kunnen we onze nek moeiteloos  bewegen. Mankeert er iets aan de vele structuren van dit lichaamsdeel dan onstaat pijn, en worden we gehinderd door met (ernstige) bewegingsproblemen.

Oorzaken chronische nekpijn


Er bestaan verschillende soorten nekpijnen. Naast de gewone, alledaagse nekpijn is er dié nekpijn die uitstraalt naar onze bovenarm, Cervicobrachialgie in het medische vakjargon. Zo vlug mogelijk de gepaste diagnose stellen is dus belangrijk. Gewone nekpijn en uitstralende nekpijn vragen een verschillende behandeling.
Nekpijn wordt meestal veroorzaakt door overbelasting of slijtage.Omdat onze nekwervelzuil weinig of niet beschermd is, is dit lichaamsdeel meteen ook meer vatbaar voor kwetsuren door valpartijen, ongevallen of contactsporten. Onze nek heeft ook ons hoofd, met een gewicht van gemiddeld zo'n twaalf kilo, te dragen.

Whiplash niet altijd herkenbaar 


Gaat er in één van de vele nekstructuren iets mis, dan krijgen in de eerste plaats de spieren het zwaar te verduren. Uiteindelijk zullen deze ook verkrampen. Een stijve nek is meestal een eerste en ernstige aanwijzing dat er iets mis is. Een whipplash is meestal het erg pijnlijke gevolg, maar niet altijd op een echo en/of röntgenfoto's onmiddellijk merkbaar.

Gevolgen chronische nekpijn 

Heeft men te doen met een ernstige vergroting van de facetgewrichten, dan heeft men meestal te maken met een ernstige ontsteking van het gewricht. Reumatische nekpijnen zijn hiervan meestal het gevolg. Uiteindelijk kan de vergroting van ons nekgewricht extra druk veroorzaken op ons ruggenmerg, of een vernauwing veroorzaken van de vele kanaaltjes waar de zenuwen van de armen doorlopen. Het is dit laatste dat de nekpijn naar onze bovenarmen doet uitstralen. Men spreekt hier dan van een geknelde zenuw. Een beschadigde of verschoven tussenwervelschijf, kan eveneens oorzaak zijn van zo'n geknelde zenuw, met alle gevolgen vandien.

Behandelingen afhankelijk van type nekpijn 


De uiteindelijke behandeling, hangt af van het type nekpijn waarmee we worden geconfronteerd. Bij acute nekpijn gaan ook onze spieren verkrampen. Die moeten dan zo vlug mogelijk losgemaakt worden met hoofdzakelijk pijnstillers en spierontspanners. Blijft de pijn aanhouden of keert ze geregeld terug, dan vraagt dit een andere aanpak. Dan wordt meestal gestart met lokale infiltraties, inspuitingen met een verdovend middel of met cortisone-inspuitingen op de plaats van de pijn. Is de nekpijn het gevolg van artrose, dan kunnen inspuitingen met hyaluronzuur uitkomst bieden. Deze stof zou tevens de groei van het kraakbeen bevorderen.

Nekoperaties meestal met goed resultaat


Als écht niets helpt, is operatief ingrijpen noodzakelijk. Dat is vooral het geval bij uitstralingspijn naar de armen, of wanneer alle andere middelen geen soelaas brachten. Daar waar rugoperaties in vele gevallen een bijzonder slechte reputatie hebben, is dat bij nekchirurgie veel minder het geval. Nekoperaties geven meestal een goed resultaat. Na dergelijke ingreep is in de meerderheid der gevallen de oorzaak en dus ook de nekpijn verdwenen. Soms zal men de tussenwervelschijf vervangen door een discusprothese. Deze draagt een prijskaartje van gemiddeld zo'n 2500 euro.

Nekspieren verstevigen


Een sterk groeiend aantal landgenoten krijgt met (chronische) nekpijnen af te rekenen, en toch wordt deze aandoening nog teveel onderschat. Een snelle diagnose is belangrijk . Hoe sneller met een aangepaste behandeling kan worden gestart, hoe groter de kans op genezing.
We kunnen onze nekspieren wél versterken met het maken van rustige bewegingen. Ijscompressen kunnen acute nekpijnen verhelpen. Een kersenpitkussen, warmtepleisters of infraroodstralen kunnen aanslepende nekpijnen verzachten. Bij aanslepende nekpijn is de tussenkomst van een arts noodzakelijk.Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…