Doorgaan naar hoofdcontent

Zo gezond is een bezoek aan de sauna

We bezoeken met z'n allen steeds meer en meer de sauna, maar daar blijft het niet bij. Inderdaad, steeds meer en meer landgenoten kiezen voluit voor een thuissauna. Zo moeten we zelfs d edeur niet meer uit om ons na een drukke (werk) dag te ontspannen en om on s van de stress te ontdoen. Een verwenbeurt in de sauna geeft een gunstige invloed hebben op zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid. Maar hoe gezond is een saunabezoek nu écht en is dat voor iedereen aan te raden? Op welke aspecten moeten we letten bij de aankoop van onze thuissauna en, zéker even belangrijk, welke investering is hier mee gemoeid?

Steeds meer landgenoten beschikken over hun eigen sauna. Voor velen is een rustig moment in de sauna een uitstekende manier om rust te vinden. Saunabezoek zou een gunstig effect hebben op onze gezondheid én onze lichamelijke conditie.

Overgewicht bestrijden

Een bezoek aan de sauna is uitstekend om onze overtollige kilo's over boord te gooien. In de saunacabine loopt de temperatuur gemakkelijk op tot zo'n veertig graden. Op deze manier zweten we ons overtollig gewicht eenvoudig weg. Dat komt uiteraard onze gezondheid en onze lichamelijke conditie ten goede. Samen met het zweet, verliezen we meteen al onze schadelijke afvalstoffen. Ook ons hart profiteert van een bezoek aan de sauna. De warmte van de sauna zorgt voor een betere doorbloeding, is ontspannend voor spieren én gewrichten én zelfs positief voor onze geestelijke gezondheid.

De Finse sauna voor gezonde spieren en gewrichten

De Finse sauna is bij ons zeker de meest bekende. Hier ondervinden we een groot contrast tussen warm en koud. Deze temperatuurswisselingen stimuleren onze bloedsomloop. Dat zorgt voor ontspannen spieren, verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedcirculatie. Onze huidcellen worden er door gestimuleerd, en dat resulteert in een jonge en glanzende huid.

Infrarood effeiciënt tegen cellulitis

Een infrarood sauna wordt steeds populairder. Deze sauna zorgt voor een stevige huid, werkt pijnverzachtend en is efficiënt tegen cellulitis. De warmte trekt tot diep in onze spieren, brengt onze stofwisseling weer op het gepaste toerental, en regelt onze vochthuishouding. Onze bloedcirculatie wordt gestimuleerd en onze lichaamsvetten in versneld tempo afgebouwd. Zowel onze vetkussentjes, als zwangerschapsstriemen en sinaasappelhuid smelten weg.

De Russische sauna niet voor lang verblijf

De Russische sauna is met zijn bijzonder hoge temperaturen zeker niet geschikt voor een lang verblijf. Maximum twee bezoekjes van telkens één kwartiertje is ruimschoots voldoende. Deze Russische sauna heeft een positieve invloed op onze bloedsomloop en verdrijft alle afvalstoffen. Hier is het écht zweten. Koud douchen en véél water drinken zijn noodzakelijk.

Cryotherapie onderdrukt de pijn

Niet alleen de hitte, maar ook de extreme koude werkt onze gezondheid in de hand. Zo is cryotherapie een vrij recente behandeling, waarbij de pijngeleiding van een zenuw wordt onderdrukt, door deze te bevriezen. Deze behandeling bewijst meer en meer zijn doeltreffendheid in de sportgeneeskunde. Cryotherapie bevordert onze bloedcirculatie, verstevigt onze huid, en doet verkussentjes verdwijnen.

Drink veel water en eet extra groenten en fruit

Tijdens en na ons saunabezoek mogen we enkele belangrijke raadgevingen zéker niet in de wind slaan. Zware maaltijden en alcoholgebruik zijn sterk af te raden. En na zware inspanningen stellen we een bezoek aan de sauna best even uit. Onmiddellijk na een saunabezoek nemen we bij voorkeur een koude douchen en drinken we veel water. Om het verlies aan kalium weer goed te maken, is het eten van extra groenten en fruit sterk aan te raden.

Hoeveel kost een thuissauna?

Een standaard thuissauna kost ons minstens 5000 euro. De meest luxueuze uitvoering kost zelfs vijf keer méér. Een thuissauna is zeker niet energiezuinig. In vele gevallen is er zelfs extra drijfkracht nodig. Voor het aansluiten van onze sauna mogen we zo’n 900 euro rekenen, zonder werkuren. En bij een (thuis)sauna hoort afkoeling. Een complete regendouche is nog eens goed voor 3500 euro. Een complete thuissauna kost al vlug 10000 euro.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…