Zo gezond is een bezoek aan de sauna

We bezoeken met z'n allen steeds meer en meer de sauna, maar daar blijft het niet bij. Inderdaad, steeds meer en meer landgenoten kiezen voluit voor een thuissauna. Zo moeten we zelfs d edeur niet meer uit om ons na een drukke (werk) dag te ontspannen en om on s van de stress te ontdoen. Een verwenbeurt in de sauna geeft een gunstige invloed hebben op zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid. Maar hoe gezond is een saunabezoek nu écht en is dat voor iedereen aan te raden? Op welke aspecten moeten we letten bij de aankoop van onze thuissauna en, zéker even belangrijk, welke investering is hier mee gemoeid?

Steeds meer landgenoten beschikken over hun eigen sauna. Voor velen is een rustig moment in de sauna een uitstekende manier om rust te vinden. Saunabezoek zou een gunstig effect hebben op onze gezondheid én onze lichamelijke conditie.

Overgewicht bestrijden

Een bezoek aan de sauna is uitstekend om onze overtollige kilo's over boord te gooien. In de saunacabine loopt de temperatuur gemakkelijk op tot zo'n veertig graden. Op deze manier zweten we ons overtollig gewicht eenvoudig weg. Dat komt uiteraard onze gezondheid en onze lichamelijke conditie ten goede. Samen met het zweet, verliezen we meteen al onze schadelijke afvalstoffen. Ook ons hart profiteert van een bezoek aan de sauna. De warmte van de sauna zorgt voor een betere doorbloeding, is ontspannend voor spieren én gewrichten én zelfs positief voor onze geestelijke gezondheid.

De Finse sauna voor gezonde spieren en gewrichten

De Finse sauna is bij ons zeker de meest bekende. Hier ondervinden we een groot contrast tussen warm en koud. Deze temperatuurswisselingen stimuleren onze bloedsomloop. Dat zorgt voor ontspannen spieren, verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedcirculatie. Onze huidcellen worden er door gestimuleerd, en dat resulteert in een jonge en glanzende huid.

Infrarood effeiciënt tegen cellulitis

Een infrarood sauna wordt steeds populairder. Deze sauna zorgt voor een stevige huid, werkt pijnverzachtend en is efficiënt tegen cellulitis. De warmte trekt tot diep in onze spieren, brengt onze stofwisseling weer op het gepaste toerental, en regelt onze vochthuishouding. Onze bloedcirculatie wordt gestimuleerd en onze lichaamsvetten in versneld tempo afgebouwd. Zowel onze vetkussentjes, als zwangerschapsstriemen en sinaasappelhuid smelten weg.

De Russische sauna niet voor lang verblijf

De Russische sauna is met zijn bijzonder hoge temperaturen zeker niet geschikt voor een lang verblijf. Maximum twee bezoekjes van telkens één kwartiertje is ruimschoots voldoende. Deze Russische sauna heeft een positieve invloed op onze bloedsomloop en verdrijft alle afvalstoffen. Hier is het écht zweten. Koud douchen en véél water drinken zijn noodzakelijk.

Cryotherapie onderdrukt de pijn

Niet alleen de hitte, maar ook de extreme koude werkt onze gezondheid in de hand. Zo is cryotherapie een vrij recente behandeling, waarbij de pijngeleiding van een zenuw wordt onderdrukt, door deze te bevriezen. Deze behandeling bewijst meer en meer zijn doeltreffendheid in de sportgeneeskunde. Cryotherapie bevordert onze bloedcirculatie, verstevigt onze huid, en doet verkussentjes verdwijnen.

Drink veel water en eet extra groenten en fruit

Tijdens en na ons saunabezoek mogen we enkele belangrijke raadgevingen zéker niet in de wind slaan. Zware maaltijden en alcoholgebruik zijn sterk af te raden. En na zware inspanningen stellen we een bezoek aan de sauna best even uit. Onmiddellijk na een saunabezoek nemen we bij voorkeur een koude douchen en drinken we veel water. Om het verlies aan kalium weer goed te maken, is het eten van extra groenten en fruit sterk aan te raden.

Hoeveel kost een thuissauna?

Een standaard thuissauna kost ons minstens 5000 euro. De meest luxueuze uitvoering kost zelfs vijf keer méér. Een thuissauna is zeker niet energiezuinig. In vele gevallen is er zelfs extra drijfkracht nodig. Voor het aansluiten van onze sauna mogen we zo’n 900 euro rekenen, zonder werkuren. En bij een (thuis)sauna hoort afkoeling. Een complete regendouche is nog eens goed voor 3500 euro. Een complete thuissauna kost al vlug 10000 euro.

Reacties