Evenwichtsstoornissen verminderen onze levenskwaliteit

Steeds meer landgenoten kampen met evenwichtsstoornissen. Diegenen die regelmatig met evenwichtsstoornissen geconfronteerd worden, moeten wel heel wat aan levenskwaliteit inboeten. Wat zijn nu precies de oorzaken van deze evenwichtsstoornissen, en hoe kan er aan verholpen worden? Duizeligheid en evenwichtsstoornissen kunnen veroorzaakt worden door de ziekte van Ménière, door de ontsteking van de kanaaltjes van ons binnenoor en door BPPV, dat staat voor Benigine Paroxysmal Positional Vertigo, dat meestal voorkomt op middelbare leeftijd. Evenwichtsstoornisn en duizeligheid hebben uiteraard veel te maken met de kwaliteit van ons evenwichtsstelsel. Het centrum ervan bevindt zich in onze hersenen. Ons evenwichtscentrum wordt van de noodzakelijke informatie voorzien door onze ogen, onze spieren en door evenwichtsorgaantje in ons binnenoor.


Ons evenwichtsorgaan registreert alle bewegingenOnze ogen, geven onze hersenen een idee over hoe ons lichaam zich situeert ten opzichte van zijn omgeving. Het gaat hier om een zeer sterke prikkel. De spanning in onze spieren geeft informatie over beweging en houding van ons lichaam. Ons evenwichtsorgaan dat zich in ons binnenoor bevindt, registreert alle bewegingen van ons hoofd. Dit orgaantje bevindt zich in het rotsbeentje en vormt samen met ons binnenoor, het slakkenhuis, dat de veranderingen in stand en snelheid van ons hoofd registreert.

Hoe behouden we ons evenwicht?


De verwerking van al deze informatie moet uiteraard correct verlopen. Dat zorgt er immers voor dat we, zowel bij het stappen als het lopen, ons evenwicht behouden. Dit wordt mede gerealiseerd door onze oogreflex, die ontstaat wanneer onze evenwichtsorganen een beweging detecteren. Onze hersenen reageren, in normale omstandigheden, razensnel en geven op hun beurt het bevel aan onze oogspieren. Dat maakt dat onze ogen, onmiddellijk én met de juiste snelheid bewegen, uiteraard in tegengestelde richting.


Oorzaken van evenwichtsstoornissen


Eén van de belangrijkste oorzaken van duizeligheid en evenwichtsstoornissen, is de ziekte van Ménière. Deze ziekte kenmerkt zich door duizelingen, oorsuizingen en gehoorverlies. De Ménière-patiënt heeft niet noodzakelijk last van alle drie deze sypmtomen. Bij de ziekte van Ménière voelen we ons en moet braken. Deze evenwichtsstoornis kunnen uren aanslepen. Na iedere aanval, wordt ons gehoor slechter. Aanvankelijk blijft onze slechthorigheid beperkt tot de lage tonen. Tijdens en kort na iedere aanval nemen ook de oorsuizingen sterk toe, om nadien af te zwakken. Volledig verdwijnen doen ze nooit. Deze aandoening kan ook het andere oor.

 

Rust en regelmaat helpen


De oorzaak van deze ziekte, ligt in ons binnenoor, dat uit verschillende "kamers" bestaat. Deze zijn gevuld met vloeistoffen. Deze ruimtes zijn van mekaar gescheiden door een membraam. Door het ontstaan van een lekkage in dit membraam, komen deze vloeistoffen met elkaar in contact. Dat veroorzaakt een soort kortsluiting in ons oor. Die is er oorzaak van dat verkeerde informatie naar ons evenwichtscentrum wordt gestuurd. Duizeligheid en evenwichtsstoornissen, slechthorigheid en oorsuizingen zijn hiervan het gevolg. Medicijnen brengen verlichting, maar deze aandoening genezen kunnen niet. Een rustig én regelmatig leven wordt aanbevolen. Stress is de voornaamste oorzaak van de ziekte van Ménière.

 

Gentamicine- therapie


Bij deze aandoening grijpt men al vlug naar een Gentamicine-therapie, een antibioticum dat één of meerdere malen en met tussenpozen van enkele weken, in het binnenoor wordt gespoten. De trilhaartjes in het evenwichtsorgaantje worden daardoor vernietigd, en de duizeligheid en evenwichtsstoornissen behoren meestal tot het verleden.

 

Duizeligheid op middelbare leeftijd


Een kortstondige duizeligheid mét evenwichtsstoornissen komt veel voor op middelbare leeftijd, men spreekt dan van Benigine Paroxysmal Positional Vertigo. Deze evenwichtsstoornissen doen zich meestal voor bij het maken van een bruuske beweging, wanneer men zijn hoofd voorover buigt of naar omhoog kijkt. Ook hier ligt de oorzaak in ons middenoor. Hier nestelden zich oorsteentjes of gruis in de kanalen van ons binnenoor, met evenwichtsstoornissen als gevolg.


Evenwichtsstoornissen als gevolg van een virus


Als gevolg van een ontsteking van de kanalen in ons binnenoor, kunnen de verschillende functie's van ons binnenoor verstoord geraken. Deze kanaaltjes controleren mee ons evenwicht. Eens ontstoken, kan dit resulteren in evenwichtstsoornissen. Dergelijke ontsteking wordt veroorzaakt door een virus, afkomstig uit onze neus- en/of keelholte. Er ontstaat een hevige draaiduizeligeid, waarbij alles razendsnel lijkt rond te draaien. Zo een ontsteking kan volledige doofheid veroorzaken. Dergelijke ontsteking van ons binnenoor komt gelukkig niet zo heel veel voor. Slachtoffers moeten verplicht in bed blijven, tot hun evenwichtsverlies verdwenen is. Na enkele dagen worden de symptomen milder, maar kunnen toch nog een drietal weken aanslepen.

Reacties

  1. ik heb evenwichtstoornis op gelopen bijeen cva aanval. Nuis dat 2 jaar geleden maar ik heb nog steeds last van mijn linkeroog die de duizeligheid veroorzaakt.Nu krijg ik een aangepaste bril met prisma glas. Die duizeligheid...gaat ie slijten op den duur? Iemand met ervaring vanuit en cva?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden