Rookstopmiddel Champix verhoogt risico op hartaanval

Roken is slecht voor onze gezondheid. Allerlei overheidsmaatregelen moeten de meest verstokte rokers zoveel mogelijk ontmoedigen. Velen zoeken hun heil bij allerlei hulpgroepen, zoeken medische hulp of proberen met rookstopmiddelen van hun verslaving verlost te raken. Eén van de meest populaire rookstopmiddelen is Champix, dat dan ook massaal over de apothekerstoonbank gaat. Over de doeltreffendheid van Champix lopen de meningen uiteen. Over één ding zijn wetenschappers het wél roerend eens. Champix verhoogt het risico op hartaanvallen  met ruim zeventig procent. Producent Pfizer betwist dit. 

Veel hangt af van de leeftijd der rokers. Bij gezonde rokers van middelbare leeftijd die Champix nemen om van het roken verlost te raken, verhoogt het risico op een hartaanval en ernstige hartproblemen met ruim 72 procent. Wetenschappers analyseerden de resultaten van in totaal veertien onderzoeken waarbij in totaal méér dan achtduizend rokers waren betrokken. Voor de onderzoeken hadden de rokers die aan de verschillende onderzoeken deelnemen, geen problemen met hun hart of andere gezondheidsklachten.

Cardiovasculaire problemen

Tijdens de onderzoekers kregen bijna vijfduizend rokers Champix, de anderen deelnemers aan de verschillende onderzoeken een placebo. Het aantal rokers dat Champicx kregen hadden met dubbel zoveel cardiovasculaire problemen af te rekenen dan diegenen die een placebo namen.

Gezondheidsrisico's groter dan voordelen

De onderzoekers wijzen er op dat de gezondheidsrisico's die dit rookstopmiddel veroorzaakt, zéker niet opwegen tegen de voordelen ervan. Eerder toonden allerlei wetenschappelijke onderzoeken aan dat Champix depressies veroorzaakte. Rokers die noodgedwongen Champix moeten nemen om van hun rookverslaving af te raken, doen er dan ook goed aan zich regelmatig door hun huisarts te laten onderzoeken.

Producent betwist onderzoeksresultaten

Pharmacareus Pfizer betwist de resultaten  van de onderzoeken in alle toonaarden. De onderzoeken zijn té beperkt om definitieve besluiten te trekken. Niettemin wijzen wetenschappers er op dat Champix, alleen al in Amerika, door ruim zeven miljoen rokers wordt gebruikt. Dat zou betekenen dat daarvan toch 62500 rokers zich blootstellen aan een verhoogd risico op hartkwalen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden