Doorgaan naar hoofdcontent

Rookstopmiddel Champix verhoogt risico op hartaanval

Roken is slecht voor onze gezondheid. Allerlei overheidsmaatregelen moeten de meest verstokte rokers zoveel mogelijk ontmoedigen. Velen zoeken hun heil bij allerlei hulpgroepen, zoeken medische hulp of proberen met rookstopmiddelen van hun verslaving verlost te raken. Eén van de meest populaire rookstopmiddelen is Champix, dat dan ook massaal over de apothekerstoonbank gaat. Over de doeltreffendheid van Champix lopen de meningen uiteen. Over één ding zijn wetenschappers het wél roerend eens. Champix verhoogt het risico op hartaanvallen  met ruim zeventig procent. Producent Pfizer betwist dit. 

Veel hangt af van de leeftijd der rokers. Bij gezonde rokers van middelbare leeftijd die Champix nemen om van het roken verlost te raken, verhoogt het risico op een hartaanval en ernstige hartproblemen met ruim 72 procent. Wetenschappers analyseerden de resultaten van in totaal veertien onderzoeken waarbij in totaal méér dan achtduizend rokers waren betrokken. Voor de onderzoeken hadden de rokers die aan de verschillende onderzoeken deelnemen, geen problemen met hun hart of andere gezondheidsklachten.

Cardiovasculaire problemen

Tijdens de onderzoekers kregen bijna vijfduizend rokers Champix, de anderen deelnemers aan de verschillende onderzoeken een placebo. Het aantal rokers dat Champicx kregen hadden met dubbel zoveel cardiovasculaire problemen af te rekenen dan diegenen die een placebo namen.

Gezondheidsrisico's groter dan voordelen

De onderzoekers wijzen er op dat de gezondheidsrisico's die dit rookstopmiddel veroorzaakt, zéker niet opwegen tegen de voordelen ervan. Eerder toonden allerlei wetenschappelijke onderzoeken aan dat Champix depressies veroorzaakte. Rokers die noodgedwongen Champix moeten nemen om van hun rookverslaving af te raken, doen er dan ook goed aan zich regelmatig door hun huisarts te laten onderzoeken.

Producent betwist onderzoeksresultaten

Pharmacareus Pfizer betwist de resultaten  van de onderzoeken in alle toonaarden. De onderzoeken zijn té beperkt om definitieve besluiten te trekken. Niettemin wijzen wetenschappers er op dat Champix, alleen al in Amerika, door ruim zeven miljoen rokers wordt gebruikt. Dat zou betekenen dat daarvan toch 62500 rokers zich blootstellen aan een verhoogd risico op hartkwalen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…