Rode bieten voor meer uithoudingsvermogen

Steeds meer en meer landgenoten ontdekken de rode biet, en dan vooral het sap ervan. Nu niet precies omdat het zo lekker is, wél voor de positieve effecten op onze gezondheid. Rode bieten hebben een sterke aardsmaak, en precies dat is voor sommigen nog een struikelblok. Gezondheidsfreaks nemen dit er graag bij. Dit nadeel weegt immers niet op tegen de vele voordelen die rode bieten(sap) ons biedt. Hoe gezond zijn rode bieten, en in welke gerechten kunnen we deze groente verwerken, zodat we op een eenvoudige manier van hun voordelen kunnen genieten?

 

Rode bieten zeulen ten onrechte een negatief imago met zich mee. Precies zoals dat met spruitjes het geval is, trokken tot voor kort velen ook voor deze rode bietjes hun neus op. Tot ze meer en meer hoorden van de positieve effecten van deze miskende groente op onze gezondheid. Rode bieten(sap) wordt dan ook steeds populairder. Voor deze positieve kentering zorgden onze topsporters. Van rode bieten was al langer bekend dat ze een positief effect hadden op tal van welvaartsziekten als kanker,  hart- en vaatziekten en te hoge bloeddruk. Wetenschappers ontdekten nu  dat het sap van rode bieten ons uithoudingsvermogen verbetert. Van daar dat (top)sporters steeds meer hun toevlucht zoeken tot dit rode bietensap.

 

Vergeten  groente

De rode biet is familie van vergeten groeten als warmoes, suiker-en voederbiet. Rode bieten hebben meestal een ronde vorm. Er bestaan echter ook langwerpige variëteiten, met geel en zelfs wit vruchtvlees. Gele exemplaren hebben een veel minder uitgesproken aardsmaak. Door hun frissere smaak, worden deze dan ook veelvuldig in salades verwerkt.


Rijk aan vitaminen en mineralen


Rode biet is ook rijk aan ijzer, vitamine c, mineralen, antioxydanten en lipopeen en hoge concentratie's betaïne. Daardoor zijn ze bloedversterkend, en zouden ze zelfs kanker kunnen voorkomen en onder controle houden. Jonge bietjes hebben een hoog gehalte aan kalium, en worden dan ook sterk aanbevolen bij té hoge bloeddruk. Sommige artsen waarschuwen hierbij tegen al teveel optimisme. Rode bieten zijn groente, en zéker geen geneesmiddel zoals sommigen onterecht beweren. 

 

Extra uithoudingsvermogen


Britse wetenschappers kwamen nu tot de ontdekking, dat rode bietensap ons uithoudingsvermogen verbetert. Deelnemers aan hun grootschalig onderzoek, werden in twee groepen verdeeld. De eerste groep dronk dagelijks één glas rode bietensap, terwijl de anderen rode bessensap door hun keel goten. Het resultaat was verbluffend. Drinkers van het bietensap, verbruikten duidelijk minder zuurstof, waardoor hun spieren ook minder energie verbruikten. Daardoor ging hun uithoudingsvermogen er sterk op vooruit. Zij die vroeger hun maximum inspanning één uur wisten vol te houden, konden dat na de bietenkuur ruim één kwartier langer. Hun snelheid was toegenomen en hun bloeddruk gedaald, met positieve gevolgen voor hun hart.


Méér uithoudingsvermogen dankzij hoge dosis nitraten


De verbetering van ons uithoudingsvermogen, door het drinken van rode bietensap, hebben we volgens wetenschappers te danken aan de hoge concentratie's nitraten. Deze zetten onze bloedvaten open, waardoor de toevoer van zuurstof naar de spieren wordt vergemakkelijkt. Eén nadeel aan rode bietensap: door het drinken ervan, kleurt onze urine rood-paars, en dat is voor velen een hinderpaal.

Verse bieten moeten stevig zijn

 

Bij hun aankoop, moeten rode bieten stevig aanvoelen, en niet rimpelig zijn, en moeten vooraf grondig worden schoongemaakt. Er zijn ook tijdens de zomer verse rode bieten. Het verschil met winterbiet zit hem uitsluitend in de kooktijd. Bieten kook je bij voorkeur in hun geheel, met nog een stukje van het blad er aan. In het andere geval gaan ze "bloeden", en veel van hun smaak verliezen. Zomerbieten hebben een kooktijd van zo'n half uur, winterbieten doen daar maar liefst twee uur over. Nadat ze gekookt zijn, spoelen we ze onder koud water en wordt hun vel afgestroopt. Rode bieten kunnen zowel in frisse slaatjes als in warme gerechten worden verwerkt.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn