Doorgaan naar hoofdcontent

Preventie tegen osteoporose is zinloos

Meer en meer landgenoten lijden aan  osteoporose of botontkalking, en hun aantal neemt nog sterk toe. De meerderheid van hen slikt massaal én preventief geneesmiddelen om te voorkomen dat ze vroeg of laat iets zouden breken. Zinloos, zo blijkt nu uit recent wetenschappelijk onderzoek. Medicijnen tegen osteoporose zijn alleen dan zinvol wanneer het écht niet anders meer kan, en het risico op botbreuken hoog is. Osteoporose is een aandoening die zowel de structuur als de dichtheid van ons beendergestel aantast. Deze ziekte maakt onze botten fragieler, waardoor het risico op botbreuken opmerkelijk toeneemt. Osteoporose is in zijn beginfase bijzonder moeilijk herkenbaar, omdat het met geen enkel symptoom gepaard gaat. Op die manier gaat uiteindelijk heel wat kostbare tijd verloren.Geneesmiddelen tegen osteoporose blijken vooral efficiënt tegen aandoeningen van de ruggegraat en tegen wervelbreuken. Er werden nochtans ook heel wat neveneffecten vastgesteld, gaande van hartproblemen tot ernstige aantastingen van het kaakbeen. Wetenschappers stellen, na recent en grootschalige onderzoeken, dat het weinig zin heeft deze geneesmiddelen preventief te slikken wanneer het risico op botbreuken nog niet zo groot is. Voldoende lichaamsbeweging en extra calcium en vitamine D inname zijn  meer aan te raden.

Senioren risicogroep

Senioren vormen de grootste risicogroep voor het ontwikkelen van botontkalking. Ruim vijftienduizend vijftigplussers breken jaarlijks een heup als gevolg van osteoporose, tienduizend breken een schouder of een pols. In zes jaar tijd steeg het aantal botbreuken in deze leeftijdsgroep met ruim vijf procent. Dit cijfer volgt de evolutie van het groeiend aantal patiënten met osteoporose. Roken, cortosone, ondergewicht of reumatoïde artritis zijn andere risicofactoren op botbreuken.

Sluimerende ziekte

Osteoporose is wat men noemt een sluimerende ziekte zonder noemenswaardige symptomen tijdens zijn ontwikkelingsfase. De Wereldgezondheidsorganisatie ontwikkelde recent de Frax, een onderzoeksmethode waarmee de wetenschapper het risico op het ontwikkelen van osteoporose of botbreuken gedurende de komende tien jaar perfect in kaart kan brengen.

Jong en oud slachtoffer

Osteoporose maakt duidelijk méér slachtoffers op oudere leeftijd, maar deze aandoening slaat op alle leeftijden toe. Botontkalking is dus zéker géén ouderdomsziekte zoals zo vaak ten onrechte wordt gesteld. Zelfs kinderen krijgen met osteoporose af te rekenen. Onze leeftijd is uiteraard wél een bijkomende risicofactor, maar zeker niet de enige. Patiënten die vroeger met botbreuken kregen af te rekenen, hebben een grotere op het ontwikkelen van osteoporose dan anderen.

Vrouwen lopen groter risico

Osteoporose is duidelijk vrouwelijk getint. Er zijn inderdaad vier keer méér vrouwen die aan deze kwaal lijden dan mannen. Dat is hoofdzakelijk het gevolg van de opbouw van hun botmassa. Bij vrouwen stopt de botopbouw veel vroeger dan bij mannen, en de menopauze versneld dit proces aanzienlijk. Dat is het gevolg van de dalende produktie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, erg belangrijk bij de aanmaak van botweefsel bij vrouwen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…