Glutenvrij dieet enige behandeling tegen coeliaki

Het aantal personen dat met coeliaki of glutenallergie zit opgescheept, stijgt van jaar tot jaar. Gluten zijn plantaardige eiwitten die in véél meer producten voorkomen dan in brood,  broodproducten of banket. Coeliaki of glutenallergie is een anti- immuumziekte waarbij dit eiwit het slijmvlies van je dikke darm aantast. Dat zorgt voor een sterk verminderde levenskwaliteit voor al diegenen die aan deze glutenallergie lijden. Hoe herkennen we coeliaki of glutenallergie, wat zijn de symptomen ervan, en hoe kunnen we deze ziekte behandelen?

Maar liefst honderdduizend Belgen en zeker het dubbel aantal Nederlanders hebben te kampen met zo'n glutenallergie. Toch is het zelfs door geneeskundigen moeilijk coeliaki of glutenallergie te herkennen. Verwonderlijk is dat niet, omdat de symptomen die op glutenallergie wijzen zo verschillend en uiteenlopend zijn dat een sluitende diagnose bijzonder moeilijk is. Meer nog, de symptomen van deze aandoening wijzen niet altijd in de richting van een of ander darmprobleem.


Ernstige verteringsproblemen


Personen die aan een glutenallergie lijden, hebben in eerste instantie te kampen met ernstige verteringsproblemen, chronsiche diarree en buikkrampen. In  een verder stadium zijn bloedarmoede, chronische vermoeidheid, een duidelijke groeiachterstand, een verstoorde bloedstolling, opmerkelijk gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden, en zelfs onvruchtbaarheidsproblemen en miskramen mogelijke andere symptomen die op een glutenallergie wijzen, maar niet altijd onmiddellijk als zodanig worden herkend.

Glutendieet zonder granen... 

Het gluten- eiwit komt vooral, maar lang niet uitsluitend voor in tarwe, rogge, bloem, gerst en haver en veroorzaakt in eerste instantie een beschadiging van je dikke darmwand. Voor coeliaki- patiënten zijn al deze producten te mijden. Niet alleen in brood, broodproducten en banket maar ook in allerlei deegwaren, in pasta, paneermeel en zelfs in bouillonblokjes vinden we deze gluten terug.

Levenslang dieet

Het stellen van  een vlugge en sluitende diagnose is dus het grootste probleem. Eens die gesteld lijkt de behandeling van coeilaki of glutenallergie op het eerste gezicht vrij eenvoudig, maar precies daarin schuilt het grootste gevaar. Een zeer streng én levenslang glutenvrij dieet is de enige behandeling van deze aandoening.

Glutenvrije bloem dé oplossing

Recent kwam glutenvrij brood- als bakmix op de markt. Dat zou wel eens dé oplossing voor de vele coeliaki- patiënten kunnen zijn. Deze glutenvrije bloemsoorten voldoen aan de strengste Europese wetgeving terzake. Dankzij deze aangepaste wetgeving mogen vanaf 2012 uitsluitend producten met een maximum glutengehalte lager dan twintig milligram per kilogram, het glutenvrije label dragen. Door deze maatregel zal de levenskwaliteit van de vele coeiaki- lijders ongetwijfeld verhogen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn