Doorgaan naar hoofdcontent

Glutenvrij dieet enige behandeling tegen coeliaki

Het aantal personen dat met coeliaki of glutenallergie zit opgescheept, stijgt van jaar tot jaar. Gluten zijn plantaardige eiwitten die in véél meer producten voorkomen dan in brood,  broodproducten of banket. Coeliaki of glutenallergie is een anti- immuumziekte waarbij dit eiwit het slijmvlies van je dikke darm aantast. Dat zorgt voor een sterk verminderde levenskwaliteit voor al diegenen die aan deze glutenallergie lijden. Hoe herkennen we coeliaki of glutenallergie, wat zijn de symptomen ervan, en hoe kunnen we deze ziekte behandelen?

Maar liefst honderdduizend Belgen en zeker het dubbel aantal Nederlanders hebben te kampen met zo'n glutenallergie. Toch is het zelfs door geneeskundigen moeilijk coeliaki of glutenallergie te herkennen. Verwonderlijk is dat niet, omdat de symptomen die op glutenallergie wijzen zo verschillend en uiteenlopend zijn dat een sluitende diagnose bijzonder moeilijk is. Meer nog, de symptomen van deze aandoening wijzen niet altijd in de richting van een of ander darmprobleem.


Ernstige verteringsproblemen


Personen die aan een glutenallergie lijden, hebben in eerste instantie te kampen met ernstige verteringsproblemen, chronsiche diarree en buikkrampen. In  een verder stadium zijn bloedarmoede, chronische vermoeidheid, een duidelijke groeiachterstand, een verstoorde bloedstolling, opmerkelijk gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden, en zelfs onvruchtbaarheidsproblemen en miskramen mogelijke andere symptomen die op een glutenallergie wijzen, maar niet altijd onmiddellijk als zodanig worden herkend.

Glutendieet zonder granen... 

Het gluten- eiwit komt vooral, maar lang niet uitsluitend voor in tarwe, rogge, bloem, gerst en haver en veroorzaakt in eerste instantie een beschadiging van je dikke darmwand. Voor coeliaki- patiënten zijn al deze producten te mijden. Niet alleen in brood, broodproducten en banket maar ook in allerlei deegwaren, in pasta, paneermeel en zelfs in bouillonblokjes vinden we deze gluten terug.

Levenslang dieet

Het stellen van  een vlugge en sluitende diagnose is dus het grootste probleem. Eens die gesteld lijkt de behandeling van coeilaki of glutenallergie op het eerste gezicht vrij eenvoudig, maar precies daarin schuilt het grootste gevaar. Een zeer streng én levenslang glutenvrij dieet is de enige behandeling van deze aandoening.

Glutenvrije bloem dé oplossing

Recent kwam glutenvrij brood- als bakmix op de markt. Dat zou wel eens dé oplossing voor de vele coeliaki- patiënten kunnen zijn. Deze glutenvrije bloemsoorten voldoen aan de strengste Europese wetgeving terzake. Dankzij deze aangepaste wetgeving mogen vanaf 2012 uitsluitend producten met een maximum glutengehalte lager dan twintig milligram per kilogram, het glutenvrije label dragen. Door deze maatregel zal de levenskwaliteit van de vele coeiaki- lijders ongetwijfeld verhogen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…