Eetstoornissen erfelijk bepaald

Nooit eerder waren we zo begaan met gezond eten en diëten als vandaag, en toch kampen meer en meer landgenoten met ernstig overgewicht. Het langdurige volgen van (crash) diëten resulteert in vele gevallen tot allerlei gezondheidsproblemen, ernstige eetstoornissen en, in extreme gevallen, zelfs tot anorexia. Wat is anorexia nu precies? Wat is de oorzaak van deze levensbedreigende eetsoornis, en wat kunnen we er zélf aan doen om het niet zover te laten komen? Wat is de beste behandeling en kunnen we er ooit definitief van genezen, of kunnen we enkel hopen dit bijzonder koppige beestje zoveel mogelijk in te tomen?
Wetenschappers zoeken al langer naar de oorzaken van anorexia. Aan  het Universitair Medisch Centrum van het Nederlandse Leiden kwam men nu tot het besluit dat tal van ernstige eetstoornissen als anorexia en boulemi erfelijk bepaald zijn. Of we daarmee een stap dichter zijn bij een efficiënte behandeling van deze ziekte, valt af te wachten...

Het zit hem in de genen

Tijdens dit wetenschappelijk onderzoek werden vier, mogelijk bij eetstoornissen betrokken genen van patiënten met ernstige eetsoornissen, vergeleken met dezelfde genen van gezonde personen. Eén van deze vier genen, in het medisch vakjargon het gen TPH2 voor tryptofaanhydroxylase 2, is gekoppeld aan de ontwikkeling van eetstoornissen. Dat is echter lang niet alles. Zo bleek tijdens dit Nederlands onderzoek dat genetische variatie binnen dit gen betrokken is bij impulsief gedrag. Dit heeft zowel invloed op de regularisatie van ons lichaamsgewicht en ons eetgedrag, als op psychische kenmerken als impulsiviteit en obsessief gedrag.

Neurotransmitters in hersenen spelen belangrijke rol

Eerder werd reeds vaststgesteld dat anorexia meer voorkomt in families waar deze eetstoornis eerder werd vastgesteld. Daar blijft het niet bij, want psychiatrische stoornissen en angstsymptomen werken de ontwikkeling van deze eetsoornis duidelijk in de hand. Bepaalde stoffen in onze hersenen, de neurotransmitters, spelen bij de ontwikkeling van anorexia en boulemi een belangrijke rol.

Ernstige gezondheidsgevolgen

Anorexia brengt uiteraard onze gezondheid ernstig in gedrang. Botontkalking, een belangrijke groeiachterstand, hormonale- en ernstige hartafwijkingen zijn immers de voornaamste gevolgen van deze eetstoornis, die steeds meer jongeren treft. In extreme gevallen is anorexia zelfs dodelijk.

Anorexia vraagt deskundige begeleiding

Een doeltreffend behandeling van anorexia bestaat momenteel niet. Deskundige begeleiding is nochtans noodzakelijk. Hierbij staan gedragstherapie en zowel een psychologsiche als psychiatrische behandeling centraal. Deze aanpak wordt meestal gecombineerd met een begeleiding door een diëtiste. Resulteert anorexia in ondervoeding, in combinatie met ernstige hartritmestoornissen en té lage bloeddruk, dan is hospitalisatie onvermijdelijk.

We diëten ons ziek

Het streven naar ons meest ideale gewicht, wordt bij velen een onmogelijk te bereiken schoonheidsideaal en geeft aanleiding tot depressies. Gaan we deze toer op, dan eten we ons zélf ziek. Steeds meer jonge meisjes gaan hierbij tot het uitserste. Eens zover, doen zij al het mogelijke om hun voedsel uit te braken of nemen laxeermiddelen om zoveel mogelijk gewicht te verkliezen. Als diëten, én de aandacht voor wat we eten zo ver gaan, dan wenkt het spook van anorexia.

Anorexia zeker geen exclusief vrouwenprobleem

Velen vermoeden het, maar onderzoek wees uit dat anorexia zeker geen vrouwelijke aandoening is. Er kampen verrassend genoeg bijna zoveel mannen als vrouwen met deze eetstoornis. Maar wat is anorexia dan precies? Om van anorexia te gewagen is het niet genoeg te vermageren of te weigeren zijn gewicht in evenwicht te houden. Daarbij moet ook nog de voortdurende angst aanwezig zijn om gewicht te winnen. Anorexiapatiënten hebben hierbij ook nog te kampen met een verstoord lichaamsbeeld. Bij vrouwelijke patiënten is het zelfs zo erg dat uiteindelijk hun maandstonden uit blijven...Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden