Doorgaan naar hoofdcontent

Zo kiezen we het geschikte hoorapparaat

Meer en meer landgenoten kampen met slechthorendheid, en hun aantal neemt jaarlijks sterk toe. Vooral verontrustend is de vaststelling dat slechthorenden steeds jonger worden. Slechthorendheid heeft vele oorzaken. Het kan aangeboren zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. (H)oorproblemen kunnen op alle leeftijden toeslaan. Als er écht geen andere uitweg meer is, is een hoorapparaat de enige oplossing. Hoe kiezen we het meest geschikte hoorapparaat, en welk prijskaartje hangt daar aan vast?
We kunnen met verschillende soorten slechthorendheid geconfronteerd worden. In de eerste plaats is er slechthorendheid waarbij we geen geluiden meer horen. Maar er zijn nog heel wat andere gevolgen van slechthorendheid. Zo bijvoorbeeld slechthorendheid waarbij we moeite hebben om geluiden te verstaan. Slechthorendheid is een complex probleem, dat zowel van tijdelijke als van blijvende aard kan zijn. Verschillende vormen van slechthorendheid kunnen met medicatie of een chirurgische ingreep niet opgelost worden. In dat geval rest enkel nog een hoorapparaat.

Hoorapparaat hangt af van aard slechthorendheid

Het ene hoorapparaat is het andere niet. Voor elke beperking van ons gehoor, bestaat een aangepast apparaat. De keuze van het meest geschikte hoorapparaat, hangt dus in belangrijke mate af van de aard van  onze slechthorendheid.

Klassiek hoorapparaat voor waarnemingsslechthorenheid

Ons hoor bestaat uit een binnenoor, waarvan het slakkenhuis een belangrijk onderdeel. Bij een slechte werking van ons binnenoor als gevolg van een beschadiging van de cellen in ons slakkenhuis, zijn we niet meer in staat geluiden goed waar te nemen. Door de aantasting van ons binnenoor, worden binnenkomende geluiden vervormd. Deze waarnemingsslechthorendheid kan aangeboren zijn. Het kan echter even goed maar het gevolg zijn van ons verouderingsproces, het langdurig verblijf in een lawaaierige omgeving, van het langdurig nemen van bepaalde geneesmiddelen, van de ziekte van Meunière, een slecht functionerende gehoorzenuw, een tumor of door slecht werkende hersenen. Deze aandoeningen van ons gehoor kunnen verholpen worden met een klassiek 'achter het oor' hoorapparaat, bestaande uit gewone stukjes of met een open aanpassing. Wordt jouw gehoorverlies gecombineerd met slechtziendheid, dan kan dit opgelost worden met een zogenaamde hoorbril met luchtgeleiding

Verkalkte gehoorbeentjes oplossen met hoorbeugel

En andere aandoening met blijvende gehoorschade is geleidingsslechthorendheid. Het gevolg hiervan is dat geluiden in het buiten- en/of het middenoor gedempt doorkomen. Een verstopte hoorgang, een scheurtje in  het trommelvlies of een middenoorontsteking zijn hiervan de meest voorkomende oorzaken. Meestal is ons gehoorverlies slechts tijdelijk. Wanneer echter verkalkte gehoorbeentjes aan de basis liggen van onze slechthorendheid,  hebben we te kampen met blijvende gehoorschade. Dan helpt enkel een hoorapparaat met beengeleiding of een hoorbril met beengeleiding of een hoorbeugel.

Voor elke oorkwaal een aangepast hoorapparaat

Hoorapparaten bestaan vandaag in vele soorten, modellen, systemen en kleuren, allen aangepast aan ons specifiek hoorprobleem. De jongste generatie hoorapparaten zijn haast alleskunners en nauwelijks zichtbaar. Deze sterke evolutie hebben we te danken  aan de snel vernieuwende computertechnologie, die hier veelvuldig wordt toegepast.
Welk type hoorapparaat het best bij jou past, hangt uiteraard af van de aard van gehoorverlies waarmee je te kampen hebt. Daarnaast spelen ook de vorm van de gehoorgang, de gevoeligheid voor bijvoorbeeld oorontstekingen en zéker ook het prijskaartje een belangrijke rol. Deskundig advies van een oorspecialist en audioloog zijn van groot belang voor het maken van de juiste keuze.

  • Richtprijs hoorapparaat: De kostprijs van ons hoorapparaat hangt uiteraard sterk af van de technische mogelijkheden van het toestel. De meest recente hoortoestellen betekenen een niet te onderschatten investering van  gemiddeld 1500 euro. Een klassiek apparaat hebben we al voor de helft van dit bedrag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…