Vermageringspil Alli veroorzaakt gezondheidsproblemen

Vele landgenoten kampen met ernstig overgewicht. Dit legertje zwaargewichten neemt niet alleen sterk toe, het wordt ook steeds jonger. Velen stellen hun hoop op crashdiëten, die hen spectaculaire resultaten beloven. Anderen zoeken de oplossing in de apotheek, waar dieetpil Alli vrij verkrijgbaar is. Alli werd als onschadelijk omschreven, maar blijkt nu ernstige gezondheidsrisico's in te houden. Ze zou nierschade veroorzaken, met nierdialyse tot gevolg.

De voorbije jaren was er heel wat te doen rond het al of niet schadelijk zijn van verschillende vermageringspillen, meestal vrij verkrijgbaar in de apotheek. Al deze afslankingspillen verdwenen ondertussen van de markt wegens hun té groot gezondheidsrisico's. En nu blijkt de laatst en meest recente vermageringspil Alli minder onschuldig dan het hiertoe voorgesteld.

Ernstige nierschade

Volgens recente wetenschappelijke onderzoeken zou vermageringspil Alli onder meer verantwoordelijk zijn voor ernstige nierproblemen. Sommige fervente gebruikers van dit afslankmiddel liggen ondertussen aan de nierdialyse. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat door Canadese wetenschappers werd uitgevoerd. Orlistat, een bestanddeel van Alli, zou onder meer verantwoordelijk zijn voor nierinsuffiëntie. Orlistat vinden we niet alleen terug in Alli, maar ook in de vermageringspil Xenical, maar dit laatste geneesmiddel is enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar.

Alli ook schadelijk voor lever en pancreas?

Maar er is met Alli duidelijk méér aan de hand. De voorbije jaren volgden dezelfde Canadese wetenschappers een duizendtal mensen die gedurende een lange periode deze vermageringspil slikten. Naast ernstig nierfalen, klagen nu ook meer en meer patiënten over over problemen met lever en pancreas. In vele Europese landen denkt men er nu ernstig over na Alli uit de handel te nemen, dit terwijl men in België dit vermageringsmiddel zelfs zonder doktersvoorschrift kan krijgen.

Symptomen die wijzen op problemen met Alli

Mensen met overgewicht die bij het gebruik van Alli te kampen krijgen met braken, jeuk en té hoge bloeddruk raadplegen best zo vlug mogelijk hun hiuisarts, zeker diegenen die eerder al met
ernstige nierproblemen hadden af te rekenen. 

Reacties