Tekenbeet herkennen en behandelen

De komende weken trekken we weer massaal naar onze favoriete vakantiebestemming, verweg of kortbij. Om er te genieten van een welverdiende én deugddoende vakantie. Een ongelukje is echter vlug gebeurd, ook tijdens onze vakantie. Een tekenbeet kan onze vakantiepret flink bederven. Wat is een teek, en hoe herkennen we een beet dit beestje? Kunnen we een tekenbeet voorkomen? En wat als we toch het slachtoffer werden van een gulzige teek? Wat de beste manier om deze te behandelen en de gevolgen te beperken?
  

Teken zijn niet zo gemakkelijk herkenbaar. Ze zijn immers niet groter dan een speldekop, hebben acht pootjes en komen hoofdzakelijk in bosrijke gebieden voor. In ons land zijn de Kempen en de Ardennen de favoriete verblijfplaatsen van deze diertjes.

Bloed favoriete maaltijd van teken

Een teek leeft uitsluitend van het bloed van gewervelde dieren als vogels, allerlei zoogdieren en... van mensen. Een teek bijt zich vast in onze huid, en zuigt zich langzaam vol met het bloed van zijn slachtoffer. Pas nadat ze zich met het bloed van hun gastheer hebben vol gezogen, laten ze los. Dat kan gemakkelijk een week duren. Er zijn verschillende soorten teken, maar de schapenteek is veruit de meest bekende. Het is meteen ook de gevaarlijkste, want ze kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Teken verstoppen zich in het struikgewas

Teken zijn dus minuscule diertjes, die bij voorkeur in dicht struikgewas, in bomen en struiken, op grassprieten en op vochtige plaatsen verblijven. Teken hechten zich voornamelijk in plooien van onze huid, op onze armen en benen.

Draag steeds beschermende kledij

De enige manier om ons te beschermen tegen wraatzuchtige teken, is het dragen van voldoende beschermende kledij, zoals t- shirts met lange mouwen en lange broeken. Na een deugddoende boswandeling, kunnen we best ons nauwgezet controleren op de aanwezigheid van teken.

Een tekenbeet voel je niet...

Het gevaarlijkste aan een tekenbeet, is ongetwijfeld dat je hem niet voelt. Heb je toch een tekenbeet te pakken, dan verschijnt op de plaats waar het beestje toehapte een rode verkleuring van de huid die meestal zonder symptomen, en na enige tijd weer verdwijnt.

Teek veroorzaakt ziekte van Lyme

Maar daarmee is het gevaar van zo'n tekenbeet lang niet geweken. Een teek is een verspreider van allerlei ziektes, waarvan de ziekte van Lyme veruit de meest bekende. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie. De kans op een besmetting met de ziekte van Lyme is niet zo groot, maar zeker niet denkbeeldig. Hoe vlugger we er in slagen de teek te verwijderen, hoe kleiner de kans op besmetting met de ziekte van Lyme.

Hoe tekenbeet verwijderen?

Ben je toch het slachtoffer van een tekenbeet, dan is het de kunst om dit zo vlug mogelijk op te merken en deze te verwijderen. Probleem hierbij is dus dat we van een tekenbeet niets voelen. Toch moeten we een teek zo vlug mogelijk, en liefst binnen de 24 uur, verwijderen. We doen dit met de meeste kans op slagen met een tekenpincet. Pak daarmee de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast, en trek die er zo voorzichtig mogelijk uit. Ben je uiteindelijk van de teek verlost, ontsmet dan grondig je huid.

Ziekte van Lyme manifesteer zich na vier tot tien dagen

Liep je toch een besmetting met de ziekte van Lyme op, dan manifesteert deze zich meestal na een periode van vier tot tien dagen na de tekenbeet. Symptomen zijn vergelijkbaar met die van een typische seizoensgriep. Rond de tekenbeet tekent zich een goed zichtbare, rode ring af. Is dat bij jou het geval, dan is het de hoogste tijd om jouw huisarts te raadplegen. Een antibioticakuur moet dan genezing brengen. Een vaccin tegen de ziekte van Lyme is momenteel nog niet beschikbaar.

Reacties