Doorgaan naar hoofdcontent

Tekenbeet herkennen en behandelen

De komende weken trekken we weer massaal naar onze favoriete vakantiebestemming, verweg of kortbij. Om er te genieten van een welverdiende én deugddoende vakantie. Een ongelukje is echter vlug gebeurd, ook tijdens onze vakantie. Een tekenbeet kan onze vakantiepret flink bederven. Wat is een teek, en hoe herkennen we een beet dit beestje? Kunnen we een tekenbeet voorkomen? En wat als we toch het slachtoffer werden van een gulzige teek? Wat de beste manier om deze te behandelen en de gevolgen te beperken?
  

Teken zijn niet zo gemakkelijk herkenbaar. Ze zijn immers niet groter dan een speldekop, hebben acht pootjes en komen hoofdzakelijk in bosrijke gebieden voor. In ons land zijn de Kempen en de Ardennen de favoriete verblijfplaatsen van deze diertjes.

Bloed favoriete maaltijd van teken

Een teek leeft uitsluitend van het bloed van gewervelde dieren als vogels, allerlei zoogdieren en... van mensen. Een teek bijt zich vast in onze huid, en zuigt zich langzaam vol met het bloed van zijn slachtoffer. Pas nadat ze zich met het bloed van hun gastheer hebben vol gezogen, laten ze los. Dat kan gemakkelijk een week duren. Er zijn verschillende soorten teken, maar de schapenteek is veruit de meest bekende. Het is meteen ook de gevaarlijkste, want ze kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Teken verstoppen zich in het struikgewas

Teken zijn dus minuscule diertjes, die bij voorkeur in dicht struikgewas, in bomen en struiken, op grassprieten en op vochtige plaatsen verblijven. Teken hechten zich voornamelijk in plooien van onze huid, op onze armen en benen.

Draag steeds beschermende kledij

De enige manier om ons te beschermen tegen wraatzuchtige teken, is het dragen van voldoende beschermende kledij, zoals t- shirts met lange mouwen en lange broeken. Na een deugddoende boswandeling, kunnen we best ons nauwgezet controleren op de aanwezigheid van teken.

Een tekenbeet voel je niet...

Het gevaarlijkste aan een tekenbeet, is ongetwijfeld dat je hem niet voelt. Heb je toch een tekenbeet te pakken, dan verschijnt op de plaats waar het beestje toehapte een rode verkleuring van de huid die meestal zonder symptomen, en na enige tijd weer verdwijnt.

Teek veroorzaakt ziekte van Lyme

Maar daarmee is het gevaar van zo'n tekenbeet lang niet geweken. Een teek is een verspreider van allerlei ziektes, waarvan de ziekte van Lyme veruit de meest bekende. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie. De kans op een besmetting met de ziekte van Lyme is niet zo groot, maar zeker niet denkbeeldig. Hoe vlugger we er in slagen de teek te verwijderen, hoe kleiner de kans op besmetting met de ziekte van Lyme.

Hoe tekenbeet verwijderen?

Ben je toch het slachtoffer van een tekenbeet, dan is het de kunst om dit zo vlug mogelijk op te merken en deze te verwijderen. Probleem hierbij is dus dat we van een tekenbeet niets voelen. Toch moeten we een teek zo vlug mogelijk, en liefst binnen de 24 uur, verwijderen. We doen dit met de meeste kans op slagen met een tekenpincet. Pak daarmee de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast, en trek die er zo voorzichtig mogelijk uit. Ben je uiteindelijk van de teek verlost, ontsmet dan grondig je huid.

Ziekte van Lyme manifesteer zich na vier tot tien dagen

Liep je toch een besmetting met de ziekte van Lyme op, dan manifesteert deze zich meestal na een periode van vier tot tien dagen na de tekenbeet. Symptomen zijn vergelijkbaar met die van een typische seizoensgriep. Rond de tekenbeet tekent zich een goed zichtbare, rode ring af. Is dat bij jou het geval, dan is het de hoogste tijd om jouw huisarts te raadplegen. Een antibioticakuur moet dan genezing brengen. Een vaccin tegen de ziekte van Lyme is momenteel nog niet beschikbaar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…