Doorgaan naar hoofdcontent

Leven na een herseninfarct

Je echtgeno(o)t(e), levenspartner of iemand die je erg nauw aan je hart ligt, werd getroffen door een herseninfract of beroerte. Je maakt je uiteraard bijzonder ongerust over de toekomst én de evolutie van de ziekte. Wat is een herseninfarct? Wat zijn de oorzaken van deze aandoening, en kunnen  we er zélf iets aan doen om een herseninfarct te voorkomen? Maar ongetwijfeld nog belangrijker: wat zijn de gevolgen van  een herseninfarct voor zowel de patiënt als voor zijn naaste omgeving? Kortom, is er leven na een herseninfarct, en hoe ingrijpend is dat leven verandert?

Een herseninfarct of beroerte is voor onze hersenen precies hetzelfde wat een hartinfarct is voor de motor van ons lichaam. Een Cerebro Vasculair Accident (CVA), zoals een herseninfract met medische termen wordt genoemd, betekent letterlijk 'een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen'.

Zuurstoftekort in onze hersenen

De belangrijke meerderheid van de herseninfarcten ontstaan door een plots tekort aan zuurstof in  onze hersenen als gevolg van een verstopte slagader of ader. Als gevolg van een herseninfarct door een tekort aan zuurstof, sterft een gedeelte van onze hersenen geleidelijk af. Een herseninfarct kan  ook het gevolg zijn van ernstige epilepsie- aanvallen.

Trombose verstopt slagader

Een andere en en veel voorkomende oorzaak van een levensbedreigend herseninfarct is een trombose. Meestal wordt zo'n trombose veroorzaakt door vet en kalk die zich zich hebben afgezet in de wand van een slagader, waardoor deze uiteindelijk volledig verstopt geraakt. .

Een embool vanuit aorta of halsslagaders

Vanuit ons hart vertrekken de grote bloedvaten, als onze aorta of halsslagaders. Wanneer hier bloedplaatjes in combinatie met vet of kalk los komen en zich in een van de bloedvaten naar onze hersenen gaat vast zetten, ontstaat eveneens een herseninfarct.

Minderheid hersinfarct als gevolg van hersenbloeding

Een hersenbloeding is een andere ernstige en levensbedreigende aandoening van onze hersenen. Zo'n hersenbloeding is slechts in  mindere mate oorzaak van een herseninfarct. Een hersenbloeding wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een scheur in een hersenbloedvat met bloedingen in het hersenweefsels dat onze hersenen bedekt, als gevolg. Er kunnen ook dergelijke bloedingen ontstaan in  ons hersenweefsel zélf.

Waarschuwingssignalen (TIA) voor nakend herseninfarct

Ons lichaam stuurt signalen (TIA) uit om ons te waarschuwen voor een nakend herseninfarct. Onmiddellijke medisch ingrijpen kan een herseninfarct voorkomen. Wordt er snel ingegrepen en passende medicatie gegeven, dan kan de patiënt op korte tijd zijn normaal levenspatroon probleemloos hervatten. Een waarschuwingssignaal of TIA betreft een neurologsiche uitval van voorbijgaande aard, die amper enkele minuten tot zelfs enkele uren kan duren. In deze periode worden onze hersenen geconfronteerd met ernstig zuurstoftekort. De meeste waarschuwingen duren gemiddeld zo'n vijftien minuten. Na enige tijd verdwijnen de verschijnselen en kan de patiënt.

Snelle actie kan levens redden

Snel en doeltreffend ingrijpen kan levens redden. De meest voorkomende verschijnselen zijn van voorbijgaande aard. Ze lijken eerder onschuldig. Toch zijn het de voorbodes van een levensbedreigend herseninfarct en moeten dus in alle omstandigheden ernstig worden genomen.

Symptomen van een naderend herseninfarct:
 • Een been, hand of arm voelt plotseling slap en gevoelloos aan.
 • Soms hebben deze personen een voos en tintelend gevoel in een of ander lichaamsdeel, meestal in hun aangezicht.
 • Slachtoffers van een naderend herseninfract zien van het ene in het andere moment uit slechts één oog.
 • Traag en onsamenhangend spreken.
 • Het uitkramen van wartaal.
 • Personen begrijpen plots niets meer van wat wordt gezegd.
 • Ze worden duizelig, en hebben het moeilijk om recht te blijven staan.
 • Hoofdpijn zoals men dat nooit heeft gehad.
In  al deze gevallen dienen we onmiddellijk de patient met gespecialiseerd vervoer naar het ziekenhuis over te brengen, waar men passend kan ingrijpen en de allernieuwste geneesmiddelen kan toedienen.

Andere risico's voor hartinfarct

Er zijn vele risico's voor een herseninfarct:
 • Leeftijd: hoe hoger onze leeftijd, hoe groter het risico op een herseninfarct.
 • Geslacht: Mannen hebben een groter risico dan vrouwen.
 • Te hoge bloeddruk.
 • Een te hoog suiker- en cholesterolgehalte in ons bloed.
 • Hartritmestoornissen.
 • Een vernauwing van een hartslagader.
 • In sommige gevallen is een herseninfarct erfelijk.
 • Het niet ernstig nemen van de waarschuwingssignalen (TIA).
 • Roken.
 • Overgewicht.
 • Overmatig alcoholgebruik.
 • Druggebruik.
Ernst herseninfarct bepaald door plaats in hersenen

Na hart- en vaatziekten en kanker is een herseninfarct de derde doodsoorzaak wereldwijd. Een herseninfarct is vooral levensbedreidgend gedurende het eerste jaar. Ruim tien procent hervalt binnen het jaar. Een grote meerderheid (75%) vertoont (emotionele) gedragsstoornissen en hebben problemen met hun dagelijks functioneren. Een herseninfarct is een belangrijke oorzaak van blijvende invaliditeit. De ernst van de gevolgen wordt bepaald door de plaats in de hersenen waar zich het herseninfarct voordeed. Elk deel van onze hersenen is verantwoordelijk voor verschillende lichaamsfuncties, emoties en gevoelens.
Andere belangrijke gevolgen van een herseninfarct zijn eenzijdige verlamming, gedeeltelijke of gehele blindheid, ernstige spraakstoornissen, ernstige depressies en gedragsstoornissen.

Veel rusten  en lange revalidatieperiode

De eerste dagen na een herseninfarct kan alleen veel rusten beterschap brengen. Om de gevolgen tot een strikt minimum te beperken, moeten gedurende de eerste drie tot zes uren na het uitbreken van het herseninfarct, de nieuwste generatie geneesmiddelen worden toegedient. Daarna hebben deze geen enkel positief effect meer. Na 24 uur kan in sommige gevallen met revalidatie en logopedie gestart worden. Deze revalidatie kan in  vele gevallen maanden aanslepen vooraleer tastbaar resultaat kan worden vastgesteld.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…