Knoflook doeltreffender dan antibiotica?

Door massaal gebruik van antibiotica, hebben deze geneesmiddelen steeds minder effect op tal van ernstige aandoeningen. Wetenschappers trekken nu al geruime tijd aan de alarmbel. Ze waarschuwen dat de komende jaren tal van patiënten zullen sterven aan longontstekingen, en vele operaties niet langer zullen kunnen uitgevoerd worden, doordat bacteriën resistent geworden zijn voor antibiotica. Knoflook zou wel eens de reddende engel kunnen worden.
Het is de Nederlandse biochemicus Hans Bok die, in nauwe samenwerking met Engels                                                                                                                                                                                                    collega's, nu al enkele jaren onderzoek doet naar de efficiënte werking van knoflook als bacteriën dodend middel.

De kracht van allicine

Knoflook wordt al langer geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Het is hoofdzakelijk het geurloze allicine, aanwezig in elk onbewerkt teentje knoflook, dat verantwoordelijk is voor het gunstig effect van knoflook op onze gezondheid. Zo is wetenschapper Hans Bok er rotsvast van overtuigt dat allicine op termijn antibiotica kan vervangen. Nu al gebruiken heel wat Nederlandse melkveehouders allicine tegen onder meer uierontsteking. Pluimveehouders gebruiken het op hun beurt voor het bestrijden van allerlei ziekten bij hun slachtkuikens. In Amerika wordt allicine trouwens al langer succesvol ingezet tegen verkoudheden, griep, psorias en acne. Hans Bok en zijn collega's wetenschappers zijn er nu van overtuigd dat knoflook doeltreffender is dan de meeste antibiotica. Tijdens verder onderzoek aan de Nederlandse Universiteit van Nijmegen wil men dit laatste ook wetenschappelijk bewijzen.

Knoflook doeltreffend tegen hartfalen en erectieproblemen

De genezende kracht van knoflook werd reeds veel vroeger bewezen. Zo is knoflook doeltreffend tegen een te hoog cholesterolgehalte in ons bloed. Knoflook kan daardoor het dichtslibben van kransslagaders en meteen ook hartaanvallen voorkomen. Mannen met erectieproblemen zijn eveneens geholpen met het toedienen van knoflook, en ook dat is goed nieuws voor de gezondheid van onze motor. Wetenschappers stelden immers eerder vast dat mannen die met erectiestoornissen werden gecomfronteerd, drie jaar later het slachtofer worden van ernstig hartfalen.

Reacties