Doorgaan naar hoofdcontent

Hollandse Nieuwe gunstig voor hart- en vaatziekten

Romig, supermals en toch stevig met de zilte smaak van de Noordzee als absoluut, culinair  hoogtepunt. We kunnen de komende weken weer volop genieten van de Hollandse Nieuwe die we bij voorkeur rauw lusten. Wat is maatjesharing en wanneer spreken we van Hollandse Nieuwe? Maar nog belangrijker: hoe herkennen we verse Hollandse Nieuwe en welk effect heeft het eten ervan op onze gezondheid?


De Hollandse Nieuwe is weer in het land. Zeg tegen Hollandse Nieuwe echter nooit maatjesharing, dat wordt je door iedere Nederlander beslist kwalijk genomen. Iedere maatjesharing is immers lang heen Hollandse Nieuwe! Wanneer spreken we dan écht van Hollandse Nieuwe?
Hollandse Nieuwe tot eind augustus


Naar het leven van de haring werd al heel wat onderzoek verricht. Na de winter is de vis sterk vermagerd, omdat hij dan bitter weinig voedsel in zee vindt. Haring eet in hoofdzaak planton, dat in het voorjaar, met het stijgen van de temperatuur, weer volop beschikbaar is. Daardoor stijgt het vetgehalte van de haring in acht weken van amper vijf naar maar liefst twintig procent. Maatjesharing wordt voor de paring gevangen van half mei tot eind juli. We spreken dan van Hollandse Nieuwe, die van begin juni tot eind augustus mag verkocht worden. Daarna zoekt de vis zijn paaiplaatsen op om hom en kuit te schiet. Vanaf dat ogenblik is het seizoen van de Hollandse Nieuwe definitief achter de rug. Hollandse Nieuwe is dus maagdelijke haring.


Hoe herkennen we verse Hollandse Nieuwe?


Verse Hollandse Nieuwe hebben een heldere oogbol. Bij oude exemplaren is de oogbol troebel, alsof de vis staar heeft. Verse Hollandse Nieuwe is zilver en romig van kleur, en bevat minder zout, omdat de vis nog niet zo lang in de pekel lag. De graat van verse Hollandse Nieuwe is rood van kleur.


Hoe gezond is Hollandse Nieuwe?


Is deze Hollandse Nieuwe wel zo gezond als altijd wordt gezegd? Hollandse Nieuwe heeft een vetgehalte van gemiddeld 16 procent, uitschieters tot 22 procent zijn geen uitzondering. Het gaat hoofdzakelijk om onverzadigde omega3- vetzuren, die een gunstige invloed hebben op het cholesterolgehalte in ons bloed en het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Honderd gram Hollandse Maatjes zijn niettemin nog altijd goed voor zo'n 222 caloriën. Hollandse Nieuwe is tevens ook rijk aan vitamine A1, B1, B2, B6 en B12 en aan vitamines C, D en E. Dus... smullen maar. Smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…