Doorgaan naar hoofdcontent

Eindelijk hoop voor patiënten met spierziekte ALS?

Het zal je maar overkomen. Je bent jong, hebt ambitie en wil het maken in het leven. En dan valt de diagnose als een donderslag bij heldere hemel: Amyotrofe Laterale Sclerose of ALS. Het betreft hier een niet besmettelijke, neuromusculaire aandoening die in elke spiergroep kan toeslaan. ALS kan iedere leeftijd en zowel mannen als vrouwen treffen. Hoe ontstaat ALS, wat zijn de behandelingsmetoden, en hoe zien de toekomstperspectieven er uit voor patiënten die met deze ernstige spierziekte worden geconfronteerd?

Méér dan duizend landgenoten kampen vandaag met ALS, en hun aantal neemt jaarlijks met enkele honderden toe. Wat is ALS nu precies, en wat betekent deze diagnose voor de vele patiënten die met deze aandoening krijgen af te rekenen?

Aandoening van de motorische zenuwcellen

ALS is een snel evoluerende, progressieve en meestal fatale aandoening, die de zenuwcellen en zenuwbanen in zowel onze hersenstam als in ons ruggenmerg aantast. ALS behoort tot een groep aandoeningen die uiteindelijk resulteren in een geleidelijke achteruitgang en het afsterven van motorneutronen. Dit zijn zenuwcellen in onze hersenen, hersenstam en ruggenmerg. Ze dienen als controle- eenheid en levensbelangrijke communicatie tussen ons zenuwstelsel en de spontane spieren van ons lichaam. In een vergevordert stadium worden er uiteindelijk geen signalen meer naar onze hersenen doorgestuurd. Doordat ze niet meer in staat zijn te reageren, verzwakken de spieren, kwijnen weg, verkrampen en sterven af. ALS- patiënten kampen met belangrijk krachtenverlies in hun ganse lichaam en in hun ademhalingsspieren, en worden geconfronteerd met slik- , kouw- en spraakproblemen. Let wél,  zowel de geestelijke vermogens als de zintuigelijke capaciteiten en de seksuele verlangens van ALS patiënten blijven onaangetast.

ALS  geen  zeldzame ziekte

Wat de meesten  onder ons ook mogen denken,  ALS is zéker géén zeldzame ziekte. In ons land kampen méér duizend landgenoten met deze ziekte, en hun aantal neemt jaarlijks sterk toe. ALS maakt veruit de meeste slachtoffers in de leeftijdscategorie van vijftig tot zeventig jaar, maar er worden even goed tieners door deze spierziekte getroffen. De diagnose kan alleen worden gesteld wanneer alle andere neurologische aandoeningen via wetenschappelijk onderzoek werden uitgesloten. Kent deze spierziekte bij iedereen een progressief verloop, dan verschilt de evolutie van ALS van persoon tot persoon.

Is ALS erfelijk?

Over de oorzaken van ALS was tot voor kort slechts weinig bekend. Daar komt nu gelukkig stilaan verandering in. Tot hiertoe werd aangenomen dat deze spierziekte in de meest gevallen genetisch is bepaald. Dat blijkt nu toch niet het geval te zijn. Inderdaad, tijdens recente wetenschappelijke studies kwam immers aan het licht dat amper twintig procent van alle ALS- gevallen een erfelijke oorzaak hebben. De overgrote meerderheid ontstaat sporadisch, dus zonder gekende oorzaak.

Wordt ALS veroorzaakt door een retrovirus?

Als ALS niet erfelijk bepaald is, wat ligt dan wél aan de basis van deze spierziekte? Recent werd bij patiënen met ALS een bepaald soort eiwit ontdekt, een product van retrovirussen zoals bij andere infectieziekten als HIV reeds eerder werd ontdekt. Zonder al té vroeg victorie te kraaien en de vele ALS- patiënten valse hoop te geven, opent deze jongste gang van zaken toch perspectieve voor de behandeling van ALS. Zopas werd zelfs ontdekt dat het blokkeren van de bewegingen van dit eiwit, ook het ziektebeeld wel eens definitief zou kunnen blokkeren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…