Broccoli tegen veroudering en maagkanker

Voedingsdeskundigen zijn éénsgezind: broccoli is met voorsprong onze gezondste groente. Het groene broertje van de bloemkool is niet alleen een échte vitaminebom, maar ook uitzonderlijk rijk aan vezels. Deze groene gezondmaker is zelfs in staat ons natuurlijk verouderingsproces te vertragen ons immuumsysteem te versterken. Amerikaanse wetenschappers ontdekten nu dat broccoli zelfs het risico op maagkanker gevoelig verkleint, én een gunstig effect heeft op maagzweren. Wat maakt deze groente dan zo gezond?


Broccoli is bijzonder rijk aan vitamine A, B, C, E en K. Deze steeds populairder wordende groente beschikt ook over hoge concentraties calcium, magnesium, kalium, zink, ijzer en koper.

Broccoli tegen allerlei ouderdomsziekten

Broccoli heeft nog andere positieve effecten op onze gezondheid. Dankzij de aanwezigheid van de chemische stof sulforafaan, is broccoli doeltreffend tegen maagzweren, hartklachten en (maag) kanker. Sulforafaan heeft de bijkomende eigenschap onze celbeschadiging opmerkelijk te vertragen. Daardoor is deze groente ook uitstekend geschikt tegen typische ouderdomsziekten als verstopte slagaders, reumatische aandoeningen en osteoporose of botontkalking. Broccoli versterkt ook ons natuurlijk afweersysteem, belangrijk in onze strijd tegen de vrije radicalen.

Broccoli voorkomt astma en luchtwegenaandoeningen

Broccoli krijgt steeds meer positieve gezondheidseffecten toegewezen. Wetenschappers aan de gerenomeerde universiteit van California ontdekten zopas dat broccoli nu ook astma en allerlei andere aandoeningen van onze luchtwegen kan voorkomen.

Broccoli tegen blaas -en longkanker

Wordt broccoli ook hét wondermiddel tegen het zo gevreesde kanker? Nog steeds volgens de Amerikaanse onderzoekers bevat dé gezondmaker onder de groenten ook glucosinolaten en isothiocynaten. Van beide stoffen is bekend dat ze zowel de groei en verder ontwikkeling van zowel blaas- als longkankercellen tegengaan. Broccoli en spinazie zorgen voor een verminderde botontkalking bij vrouwen na hun menopauze.

Extra broccoli- weetjes

  • Afkomst: net zoals zijn blank broertje de bloemkool, is broccoli afkomstig uit het huidige Turkije. In de periode juli- november kunnen we genieten van broccoli van eigen bodem.
  • Verse broccoli: heeft roosjes met een diepgroene, tot blauwgroene kleur. Bij het vergelen van de roosjes is de broccoli niet meer vers.
  • Bewaring: maximum vijf dagen in de koelkast.
  • Stelen: deze zijn even geschikt en gezond voor comsumptie als de roosjes.
  • Kleur en smaak: om zowel kleur als smaak van onze broccoli maximaal te bewaren, leggen we deze groente bij voorkeur rechtop in een pan met een snuifje zout. Zo worden de stelen gekookt, en de roosjes gestoomd.


Reacties