Doorgaan naar hoofdcontent

Broccoli tegen veroudering en maagkanker

Voedingsdeskundigen zijn éénsgezind: broccoli is met voorsprong onze gezondste groente. Het groene broertje van de bloemkool is niet alleen een échte vitaminebom, maar ook uitzonderlijk rijk aan vezels. Deze groene gezondmaker is zelfs in staat ons natuurlijk verouderingsproces te vertragen ons immuumsysteem te versterken. Amerikaanse wetenschappers ontdekten nu dat broccoli zelfs het risico op maagkanker gevoelig verkleint, én een gunstig effect heeft op maagzweren. Wat maakt deze groente dan zo gezond?


Broccoli is bijzonder rijk aan vitamine A, B, C, E en K. Deze steeds populairder wordende groente beschikt ook over hoge concentraties calcium, magnesium, kalium, zink, ijzer en koper.

Broccoli tegen allerlei ouderdomsziekten

Broccoli heeft nog andere positieve effecten op onze gezondheid. Dankzij de aanwezigheid van de chemische stof sulforafaan, is broccoli doeltreffend tegen maagzweren, hartklachten en (maag) kanker. Sulforafaan heeft de bijkomende eigenschap onze celbeschadiging opmerkelijk te vertragen. Daardoor is deze groente ook uitstekend geschikt tegen typische ouderdomsziekten als verstopte slagaders, reumatische aandoeningen en osteoporose of botontkalking. Broccoli versterkt ook ons natuurlijk afweersysteem, belangrijk in onze strijd tegen de vrije radicalen.

Broccoli voorkomt astma en luchtwegenaandoeningen

Broccoli krijgt steeds meer positieve gezondheidseffecten toegewezen. Wetenschappers aan de gerenomeerde universiteit van California ontdekten zopas dat broccoli nu ook astma en allerlei andere aandoeningen van onze luchtwegen kan voorkomen.

Broccoli tegen blaas -en longkanker

Wordt broccoli ook hét wondermiddel tegen het zo gevreesde kanker? Nog steeds volgens de Amerikaanse onderzoekers bevat dé gezondmaker onder de groenten ook glucosinolaten en isothiocynaten. Van beide stoffen is bekend dat ze zowel de groei en verder ontwikkeling van zowel blaas- als longkankercellen tegengaan. Broccoli en spinazie zorgen voor een verminderde botontkalking bij vrouwen na hun menopauze.

Extra broccoli- weetjes

  • Afkomst: net zoals zijn blank broertje de bloemkool, is broccoli afkomstig uit het huidige Turkije. In de periode juli- november kunnen we genieten van broccoli van eigen bodem.
  • Verse broccoli: heeft roosjes met een diepgroene, tot blauwgroene kleur. Bij het vergelen van de roosjes is de broccoli niet meer vers.
  • Bewaring: maximum vijf dagen in de koelkast.
  • Stelen: deze zijn even geschikt en gezond voor comsumptie als de roosjes.
  • Kleur en smaak: om zowel kleur als smaak van onze broccoli maximaal te bewaren, leggen we deze groente bij voorkeur rechtop in een pan met een snuifje zout. Zo worden de stelen gekookt, en de roosjes gestoomd.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…