Zonlicht beschermt tegen astma en infectieziekten

Het aantal landgenoten met huidkanker neemt de laatste jaren schrikbarend toe. Oorzaak van deze forse stijging is de zon. Zonlicht heeft gelukkig ook een positieve invloed op onze gezondheid. Volgens recent wetenschappelijk onderzoeken in Spanje beschermt de zon ons niet alleen tegen astma, maar ook tegen allerlei andere infectieziekten. Waarom heeft zonlicht zo een positieve invloed op deze infectieziekten?

Langdurige blootstelling aan zonlicht is schadelijk voor onze gezondheid, daar is het ondertussen iedereen over eens. Té weinig zonlicht maakt echter ook ongezond. Ook hier geldt dus de gulden middenweg...

Vitamine D tegen astma

Dat zonlicht ons beschermt tegen astma en allerlei andere infectieziekten kwam aan het licht tijdens een grootschalig onderzoek dat door Spaanse wetenschappers op vijftigduizend kinderen werd uitgevoerd. Daaruit blijkt dat onder invloed van de zon, extra vitamine D in onze huid wordt aangemaakt. Vitamine D heeft een positief effect op astma. Vroegere studies wezen immers uit dat patiënten die kampen met astma, een lager vitamine D gehalte hebben in hun bloed. In regio's waar de zon minder schijnt, komt meer astma voor dan in streken met meer zonuren. Hieruit besluiten Spaanse wetenschappers dat de zon wel degelijk een positieve invloed heeft op astma, tuberculose en vele andere infectieziekten.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn