Verstoorde darmflora veroorzaakt depressie

Depressie wordt, samen met overgewicht, ongetwijfeld dé epidemie van de 21ste eeuw. We slikken met zijn allen massaal anti- depressiva, en zelfs jonge kinderen kampen met een burn- out. Wat is de oorzaak van angst en depressie, en kunnen we er zélf iets aan doen?

Tot hiertoe gingen wetenschappers er steeds van uit dat de oorzaak van angst en depressie tussen onze oren moest gezocht worden. Dat blijkt nu uiteindelijk dus toch niet zo. Ze kwamen zopas immers tot de vaststelling dat angst en depressie wel eens het gevolg kunnen zijn van een verstoorde darmflora bij tal van maag- en darmaandoeningen. Dat mag ons eigenlijk niet verwonderen. Maag- en darmziekten gaan in vele gevallen samen met angst en depressie.

Evenwichtige darmflora voor goede gezondheid 

Dat een evenwichtige darmflora ons in een goede gezondheid en conditie houdt, werd reeds eerder aangetoond. In onze darmen leven miljarden van deze bacteriën. Deze goede bacteriën halen extra energie uit onze voeding, en beschermen ons tegen allerlei infectieziekten. Ze zorgen ook voor de noodzakelijke voeding van de cellen in onze darmen.

Verstoorde bacteriënhuishouding veroorzaakt gedragsstoornissen 

Canadese onderzoekers ontdekten ook dat een een verstoorde darmflora, als gevolg van het toedienen van antibiotica, resulteerde in ernstige gedragsstoornissen. Door onze verminderde terughoudendheid hebben we dan te kampen met angstaanvallen. Een verstoorde darmflora zorgde tevens voor een verhoogde activiteit in onze hersenen, uitgerekend in die zone's waarvan geweten is dat ze verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van angst, depressies en gedragsstoornissen. Stopte men het toedienen van antibiotica, was deze darmflora weer in vlug in evenwicht.

Gedragsproblemen behandelen met probiotica

Het ontstaan van angst en depressies hangt uiteraard van verschillende factoren af. Toch blijkt uit dit Canadese onderzoek dat een verstoorde darmflora een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van angst en depressies. Wanneer we het slachtoffer worden van een of andere infectie, kunnen er door het gebruik van antibiotica, allerlei  gedragsstoornissen optreden. De onderzoekers gaan er nu van uit dat het mogelijk moet zijn om deze te behandelen met probiotica, dat voor een evenwichtige darmflora zorgt.

Verstoorde darmflora oorzaak van autisme?

De Canadese onderzoekers vonden in hun recente studie ook aanwijzingen dat een verstoorde bacteriënhuishouding in onze darmen, wel eens mede- verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het ontstaan van autisme. Dat zal  nu verder onderzocht worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden