Doorgaan naar hoofdcontent

Verstoorde darmflora veroorzaakt depressie

Depressie wordt, samen met overgewicht, ongetwijfeld dé epidemie van de 21ste eeuw. We slikken met zijn allen massaal anti- depressiva, en zelfs jonge kinderen kampen met een burn- out. Wat is de oorzaak van angst en depressie, en kunnen we er zélf iets aan doen?

Tot hiertoe gingen wetenschappers er steeds van uit dat de oorzaak van angst en depressie tussen onze oren moest gezocht worden. Dat blijkt nu uiteindelijk dus toch niet zo. Ze kwamen zopas immers tot de vaststelling dat angst en depressie wel eens het gevolg kunnen zijn van een verstoorde darmflora bij tal van maag- en darmaandoeningen. Dat mag ons eigenlijk niet verwonderen. Maag- en darmziekten gaan in vele gevallen samen met angst en depressie.

Evenwichtige darmflora voor goede gezondheid 

Dat een evenwichtige darmflora ons in een goede gezondheid en conditie houdt, werd reeds eerder aangetoond. In onze darmen leven miljarden van deze bacteriën. Deze goede bacteriën halen extra energie uit onze voeding, en beschermen ons tegen allerlei infectieziekten. Ze zorgen ook voor de noodzakelijke voeding van de cellen in onze darmen.

Verstoorde bacteriënhuishouding veroorzaakt gedragsstoornissen 

Canadese onderzoekers ontdekten ook dat een een verstoorde darmflora, als gevolg van het toedienen van antibiotica, resulteerde in ernstige gedragsstoornissen. Door onze verminderde terughoudendheid hebben we dan te kampen met angstaanvallen. Een verstoorde darmflora zorgde tevens voor een verhoogde activiteit in onze hersenen, uitgerekend in die zone's waarvan geweten is dat ze verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van angst, depressies en gedragsstoornissen. Stopte men het toedienen van antibiotica, was deze darmflora weer in vlug in evenwicht.

Gedragsproblemen behandelen met probiotica

Het ontstaan van angst en depressies hangt uiteraard van verschillende factoren af. Toch blijkt uit dit Canadese onderzoek dat een verstoorde darmflora een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van angst en depressies. Wanneer we het slachtoffer worden van een of andere infectie, kunnen er door het gebruik van antibiotica, allerlei  gedragsstoornissen optreden. De onderzoekers gaan er nu van uit dat het mogelijk moet zijn om deze te behandelen met probiotica, dat voor een evenwichtige darmflora zorgt.

Verstoorde darmflora oorzaak van autisme?

De Canadese onderzoekers vonden in hun recente studie ook aanwijzingen dat een verstoorde bacteriënhuishouding in onze darmen, wel eens mede- verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het ontstaan van autisme. Dat zal  nu verder onderzocht worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…