Doorgaan naar hoofdcontent

Tomaten helpen tegen te hoog cholesterolgehalte

Steeds meer landgenoten kampen met een te hoge bloeddruk en cholesterolgehalte. Zij kunnen daar nu aan verhelpen door regelmatig tomaten op hun menu te plaatsen. Canadese voedingsdeskundigen ontdekten immers dat tomaten kunnen helpen in onze strijd tegen beide welvaartsziekten.

Tijdens recente wetenschappelijke onderzoeken die de voorbije jaren in Canada werden uitgevoerd, kwamen voedingsdeskundigen tot de ontdekking dat gekookte tomaten hetzelfde gunstige effecht hebben op onze gezondheid dan satines. Satines zijn cholesterolverlagende geneesmiddelen, die steeds meer patiënten krijgen voorgeschreven. Deze satines blijken effectief in de strijd tegen te hoge bloeddruk en cholesterolgehalte. Satines hebben echter ernstige bijwerkingen. Ze kunnen op termijn ernstige hartaandoeningen veroorzaken.

Lycopeen in tomaten zorgt voor gunstig effect

Het eten van twee tomaten, of het drinken van één glas tomatensap per dag, heeft hetzelfde gunstige effect op onze bloeddruk en cholesterolgehalte als satines, maar dan zonder de schadelijke nevenwerkingen. Het is de lycopeen in tomaten die voor dit gunstig effect verantwoordelijk is. Deze stof geeft onze tomaten hun typische rode kleur, en is tevens een zeer krachtig antioxydant. Deze beschermen ons tegen de schadelijke vrije radicalen, verantwoordelijk voor kanker en andere ouderdomsziekten.

Tomaten gezonder dan fruit

Gekookte tomaten bevatten meer lycopenen dan gelijk welk ander fruit. Voor een maximaal effect van lycopeen op onze gezondheid, combineren we onze dagelijkse portie tomaten met het eten van pastasaus, ketchup en  zéker met het drinken van tomatensap. Andere belangrijke leveranciers van het voor onze gezondheid belangrijke lycopeen zijn watermeloen, grapefruit, abrikozen, papaya en guave. Hier ligt het lycopeengehalte echter opmerkelijk lager dat bij tomaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…