Tomaten helpen tegen te hoog cholesterolgehalte

Steeds meer landgenoten kampen met een te hoge bloeddruk en cholesterolgehalte. Zij kunnen daar nu aan verhelpen door regelmatig tomaten op hun menu te plaatsen. Canadese voedingsdeskundigen ontdekten immers dat tomaten kunnen helpen in onze strijd tegen beide welvaartsziekten.

Tijdens recente wetenschappelijke onderzoeken die de voorbije jaren in Canada werden uitgevoerd, kwamen voedingsdeskundigen tot de ontdekking dat gekookte tomaten hetzelfde gunstige effecht hebben op onze gezondheid dan satines. Satines zijn cholesterolverlagende geneesmiddelen, die steeds meer patiënten krijgen voorgeschreven. Deze satines blijken effectief in de strijd tegen te hoge bloeddruk en cholesterolgehalte. Satines hebben echter ernstige bijwerkingen. Ze kunnen op termijn ernstige hartaandoeningen veroorzaken.

Lycopeen in tomaten zorgt voor gunstig effect

Het eten van twee tomaten, of het drinken van één glas tomatensap per dag, heeft hetzelfde gunstige effect op onze bloeddruk en cholesterolgehalte als satines, maar dan zonder de schadelijke nevenwerkingen. Het is de lycopeen in tomaten die voor dit gunstig effect verantwoordelijk is. Deze stof geeft onze tomaten hun typische rode kleur, en is tevens een zeer krachtig antioxydant. Deze beschermen ons tegen de schadelijke vrije radicalen, verantwoordelijk voor kanker en andere ouderdomsziekten.

Tomaten gezonder dan fruit

Gekookte tomaten bevatten meer lycopenen dan gelijk welk ander fruit. Voor een maximaal effect van lycopeen op onze gezondheid, combineren we onze dagelijkse portie tomaten met het eten van pastasaus, ketchup en  zéker met het drinken van tomatensap. Andere belangrijke leveranciers van het voor onze gezondheid belangrijke lycopeen zijn watermeloen, grapefruit, abrikozen, papaya en guave. Hier ligt het lycopeengehalte echter opmerkelijk lager dat bij tomaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden