Te weinig lichaamsbeweging dodelijker dan roken

We bewegen met zijn allen veel te weinig, daar is iedereen het over eens. Dat heeft uiteraard nadelige gevolgen voor onze gezondheid. Wetenschappers aan de Universiteit van Maastricht kwamen nu tot de vaststelling dat té weinig lichaamsbeweging ongezonder en zelfs dodelijker is dan teveel roken. Wat zijn precies de gevolgen van te weinig lichaamsbeweging op onze gezondheid?

Studies toonden aan dat een gebrek aan bewe- 
ging nog dodelijker is dan roken
De recente vaststellingen van de Nederlandse wetenschappers zijn verontrustend. Te weinig lichaamsbeweging is dodelijker dan overmatig gebruik van alcohol en teveel roken. Nu moeten we niet onmiddellijk met z'n allen ongecontroleerd en zonder begeleiding gaan sporten. Dat brengt ons geen stap verder. We zijn hierbij grotendeels afhankelijk van onze genen. Niet iedereen van ons wordt even fit van dezelfde training. Wij hebben daarom nood aan deskundig bewegingsadvies op maat.
Beweging verkleint kans op kanker 


De positieve invloed van aangepaste lichaamsbeweging op onze gezondheid, is niet te onderschatten. Het risico op darmkanker daalt aanzienlijk. Lichaamsbeweging heeft ook een gunstig effect op hart- en vaatziekten, osteoporose en borstkanker. Actieve personen zijn ook beter gewapend tegen depressies. Voor senioren is regelmatig en aangepast bewegen van levensbelang. Het verhoogt ook aanzienlijk hun levenskwaliteit.


Bewegingsadvies op maat


Ongecontroleerd sporten heeft dus geen enkele zin. Dat doet onze gezondheid zelfs meer kwaad dan goed. Voor een maximaal effect hebben we bewegingsadvies op maat nodig. De positieve invloed daarvan is erfelijk bepaald. Motivatie speelt een hoofdrol. De resultaten van extra lichaamsbeweging zijn immers niet onmiddellijk zichtbaar.


Sporten en gewichtsverlies


De meerderheid der landgenoten zijn ervan overtuigd dat extra beweging steeds samengaat met gewichtsverlies. Dat is fout. Aan de Universiteit van Maastricht werd hieromtrent onderzoek verricht bij patiënten met ernstig overgewicht én ouderdomsdiabetes. Na een intens programma, was bij de deelnemers aan dit onderzoek hun vermogen om suikers op te nemen en te verbranden weer op hetzelfde peil dan voor hun ziekte, zonder dat daarbij enig gewichtsverlies werd vastgesteld.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden