Doorgaan naar hoofdcontent

Te weinig lichaamsbeweging dodelijker dan roken

We bewegen met zijn allen veel te weinig, daar is iedereen het over eens. Dat heeft uiteraard nadelige gevolgen voor onze gezondheid. Wetenschappers aan de Universiteit van Maastricht kwamen nu tot de vaststelling dat té weinig lichaamsbeweging ongezonder en zelfs dodelijker is dan teveel roken. Wat zijn precies de gevolgen van te weinig lichaamsbeweging op onze gezondheid?

Studies toonden aan dat een gebrek aan bewe- 
ging nog dodelijker is dan roken
De recente vaststellingen van de Nederlandse wetenschappers zijn verontrustend. Te weinig lichaamsbeweging is dodelijker dan overmatig gebruik van alcohol en teveel roken. Nu moeten we niet onmiddellijk met z'n allen ongecontroleerd en zonder begeleiding gaan sporten. Dat brengt ons geen stap verder. We zijn hierbij grotendeels afhankelijk van onze genen. Niet iedereen van ons wordt even fit van dezelfde training. Wij hebben daarom nood aan deskundig bewegingsadvies op maat.
Beweging verkleint kans op kanker 


De positieve invloed van aangepaste lichaamsbeweging op onze gezondheid, is niet te onderschatten. Het risico op darmkanker daalt aanzienlijk. Lichaamsbeweging heeft ook een gunstig effect op hart- en vaatziekten, osteoporose en borstkanker. Actieve personen zijn ook beter gewapend tegen depressies. Voor senioren is regelmatig en aangepast bewegen van levensbelang. Het verhoogt ook aanzienlijk hun levenskwaliteit.


Bewegingsadvies op maat


Ongecontroleerd sporten heeft dus geen enkele zin. Dat doet onze gezondheid zelfs meer kwaad dan goed. Voor een maximaal effect hebben we bewegingsadvies op maat nodig. De positieve invloed daarvan is erfelijk bepaald. Motivatie speelt een hoofdrol. De resultaten van extra lichaamsbeweging zijn immers niet onmiddellijk zichtbaar.


Sporten en gewichtsverlies


De meerderheid der landgenoten zijn ervan overtuigd dat extra beweging steeds samengaat met gewichtsverlies. Dat is fout. Aan de Universiteit van Maastricht werd hieromtrent onderzoek verricht bij patiënten met ernstig overgewicht én ouderdomsdiabetes. Na een intens programma, was bij de deelnemers aan dit onderzoek hun vermogen om suikers op te nemen en te verbranden weer op hetzelfde peil dan voor hun ziekte, zonder dat daarbij enig gewichtsverlies werd vastgesteld.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…