Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuw type cholesterol nog schadelijker voor gezondheid

De ene soort cholesterol is de andere niet. We wisten al langer van het bestaan van goede en slechte cholesterol. Maar hier blijft het spijtig genoeg niet bij. Wetenschappers ontdekten nu immers een nieuw type cholesterol, dat hoofdzakelijk voorkomt bij ouderen en bij patiënten met ouderdomsdiabetes. Wat zijn nu de gezondheidsrisico's van dit nieuwe type cholesterol, en kunnen we zélf iets ondernemen om de schadelijke gevolgen ervan tot een minimum te beperken?
Cholesterol is een van de voornaamste
oorzaken van een beroerte


Het was aan de universiteit van Warwick in Groot- Brittannië, dat wetenschappers op het spoor van dit bijzonder schadelijke type cholesterol kwamen. Tijdens hun onderzoek werden de verschillende vormen van slechte cholesterol uitvoerig onderzocht.


Nieuw type cholesterol met meer suikermolecules


Het belangrijkste kenmerk van dit nieuw type cholesterol is dat er opvallend meer suikermolecules in aanwezig zijn. Dat heeft meteen ook tot gevolg dat deze molecules veel dichter op elkaar zitten dan dit bij de andere slechte cholesterol (LDL) het geval is. Dat is het belangrijkste verschil met de gezonde cholesterol (HDL), dat het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert. Door zijn groter gehalte aan suikermoleculen, is de recent ontdekte cholesterol (MGmin- LDL) nog veel schadelijker voor onze gezondheid.


Nieuw soort cholesterol vernauwt bloedvaten


Deze ultra slechte cholesterol stroomt nog moeizamer door onze bloedvaten. Daardoor gaat het nog sneller tegen de wanden van onze bloedvaten kleven, met alle nadelige gevolgen vandien. Op deze manier ontstaan 'plaques', of afzettingen van deze slechte cholesterol op de binnenkant van onze bloedvaten. Deze gang van zaken is verantwoordelijk voor de vermindering van de bloeddoorstroming, daardoor onze bloedstroom veel moeizamer verloopt dan normaal.


Groter risico op hersenbloeding en hartinfarct


Komt zo'n afzetting van cholersterol los, dan wordt die met onze bloedstroom meegevoerd, en kan dit op andere plaatsen in ons lichaam allerlei levensbedreigende verstoppingen in onze bloedsomloop veroorzaken.Uiteindelijk zal deze super kleverige cholesterol een bloedvat verstoppen, met een hartinfarct of hersenbloeding tot gevolg.


Hoge bloedsuikerwaarden veroorzaken super slechte cholesterol


Dit super schadelijke type cholesterol wordt vooral aangetroffen bij patiënten met ouderdomsdiabetes. Van hen was al langer geweten dat ze een hoger risico op hart- en vaatziekten vertoonden. Met het recente wetenschappelijk onderzoek in GB, kwam aan het licht dat deze hoge bloedsuikerwaarden een hoofdrol spelen bij de aanmaak van het nieuwe, en bijzonder schadelijke type cholesterol.


Geneesmiddel diabetes tegen slechte cholesterol


De meerderheid van patiënten met ouderdomsdiabetes krijgt Metaformine voorgeschreven. Dit geneesmiddel doet de glucosewaarden dalen, en helpt de vorming van deze super slechte cholesterol te blokkeren.


Gezond eten en bewegen


Toch blijft een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding in combinatie met voldoende lichaamsbeweging het belangrijkste wapen tegen slechte cholesterol. Roken en ons alcoholgebruik zoveel mogelijk beperken, is eveneens noodzakelijk om het ontstaan van slechte cholesterol en meteen ook van hart- en vaatziekten en van hersenbloedingen te voorkomen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…