Nieuw type cholesterol nog schadelijker voor gezondheid

De ene soort cholesterol is de andere niet. We wisten al langer van het bestaan van goede en slechte cholesterol. Maar hier blijft het spijtig genoeg niet bij. Wetenschappers ontdekten nu immers een nieuw type cholesterol, dat hoofdzakelijk voorkomt bij ouderen en bij patiënten met ouderdomsdiabetes. Wat zijn nu de gezondheidsrisico's van dit nieuwe type cholesterol, en kunnen we zélf iets ondernemen om de schadelijke gevolgen ervan tot een minimum te beperken?
Cholesterol is een van de voornaamste
oorzaken van een beroerte


Het was aan de universiteit van Warwick in Groot- Brittannië, dat wetenschappers op het spoor van dit bijzonder schadelijke type cholesterol kwamen. Tijdens hun onderzoek werden de verschillende vormen van slechte cholesterol uitvoerig onderzocht.


Nieuw type cholesterol met meer suikermolecules


Het belangrijkste kenmerk van dit nieuw type cholesterol is dat er opvallend meer suikermolecules in aanwezig zijn. Dat heeft meteen ook tot gevolg dat deze molecules veel dichter op elkaar zitten dan dit bij de andere slechte cholesterol (LDL) het geval is. Dat is het belangrijkste verschil met de gezonde cholesterol (HDL), dat het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert. Door zijn groter gehalte aan suikermoleculen, is de recent ontdekte cholesterol (MGmin- LDL) nog veel schadelijker voor onze gezondheid.


Nieuw soort cholesterol vernauwt bloedvaten


Deze ultra slechte cholesterol stroomt nog moeizamer door onze bloedvaten. Daardoor gaat het nog sneller tegen de wanden van onze bloedvaten kleven, met alle nadelige gevolgen vandien. Op deze manier ontstaan 'plaques', of afzettingen van deze slechte cholesterol op de binnenkant van onze bloedvaten. Deze gang van zaken is verantwoordelijk voor de vermindering van de bloeddoorstroming, daardoor onze bloedstroom veel moeizamer verloopt dan normaal.


Groter risico op hersenbloeding en hartinfarct


Komt zo'n afzetting van cholersterol los, dan wordt die met onze bloedstroom meegevoerd, en kan dit op andere plaatsen in ons lichaam allerlei levensbedreigende verstoppingen in onze bloedsomloop veroorzaken.Uiteindelijk zal deze super kleverige cholesterol een bloedvat verstoppen, met een hartinfarct of hersenbloeding tot gevolg.


Hoge bloedsuikerwaarden veroorzaken super slechte cholesterol


Dit super schadelijke type cholesterol wordt vooral aangetroffen bij patiënten met ouderdomsdiabetes. Van hen was al langer geweten dat ze een hoger risico op hart- en vaatziekten vertoonden. Met het recente wetenschappelijk onderzoek in GB, kwam aan het licht dat deze hoge bloedsuikerwaarden een hoofdrol spelen bij de aanmaak van het nieuwe, en bijzonder schadelijke type cholesterol.


Geneesmiddel diabetes tegen slechte cholesterol


De meerderheid van patiënten met ouderdomsdiabetes krijgt Metaformine voorgeschreven. Dit geneesmiddel doet de glucosewaarden dalen, en helpt de vorming van deze super slechte cholesterol te blokkeren.


Gezond eten en bewegen


Toch blijft een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding in combinatie met voldoende lichaamsbeweging het belangrijkste wapen tegen slechte cholesterol. Roken en ons alcoholgebruik zoveel mogelijk beperken, is eveneens noodzakelijk om het ontstaan van slechte cholesterol en meteen ook van hart- en vaatziekten en van hersenbloedingen te voorkomen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn