Doorgaan naar hoofdcontent

Lekker en gezond: aardbeien ontgiften ons lichaam

Aardbeien, wie lust ze eigenlijk niet? Binnenkort zijn de in open lucht gekweekte aardbeien weer volop verkrijgbaar. Ze zijn de voorbode van de zomer, én echte vitaminebommen. Welk effect hebben aardbeien op onze gezondheid, en zijn ze ook goed voor onze lijn?
Aardbeien zijn niet alleen lekker, ze bieden
je ookheel wat gezondheidsvoordelen

Aardbeien zijn een jaar lang verkrijgbaar. De eerste aardbeien van het jaar komen uit serres, en ook in zuiderse landen worden ze massaal gekweekt. Dé aardbeien zijn ongetwijfeld diegenen die uit de volle grond komen. Hun smaak is onovertroffen en hun voedingswaarden veel hoger dan de vroege en buitenlandse aardbeien. De lekkerste en gezondste aardbeien komen de komende weken en maanden op ons bord.  
Aardbeien behoren tot de rozenfamilie, het zijn schijnvruchten. Ze bestaan uit meerdere kleine vruchten, met pitjes aan de buitenkant als gevolg.

Hoe herken je verse aardbeien?

De ene aardbei is de andere niet. Aan wat is te merken dat we verse aardbeien op ons bord kregen? Verse exemplaren zijn glad en glazend. Ze zijn uiteraard niet gekneusd of ingedeukt, hebben een frisse, rode kleur en zijn droog. Eens nat, oud of aangetast, gaan aardbeien razend snel schimmelen. Aardbeien zijn gezond als ze rijp en onbespoten zijn.


Aardbeien zijn calorie- arm


Aardbeien bevatten opvallend weinig calorieën, en zijn dan ook een zege voor zij die op hun slanke lijn letten. We kunnen er dan ook volop van genieten, zelfs diegenen die aan diëten toe zijn.


Aardbei hebben gunstige darmwerking


Aardbeien zijn erg geneeskrachtig. Ze bevatten niet voor niets hoge concentraties antioxydanten, vitaminen en mineralen. Aardbeien bevatten anthocyanine, een kleurstof die ook in de befaamde blauwe besjes voorkomt.
Aardbeien bevatten hoge concentraties
vitamine C, passen in elk gezond dieet en
zorgen voor eengezonde darmflora

Een stof die ook rijkelijk in aardbeien aanwezig is is kathecine, een ontstekingsremmend middel, waardoor onze aardbei een doeltreffend en natuurlijk antibioticum is. Aardbeien hebben een gunstige darmwerking en verwijderen schadelijke zware metalen en andere giftige afvalstoffen uit ons lichaam. Ze verdrijven darmgassen en zijn efficiënt tegen diarree.


Rijk aan vitamine C


Aardbeien zijn rijk aan vitamine C, maar liefst 62 mg per 100 gram aardbeien. Vitamine C is een antioxydant dat onze weerstand verhoogd en ons lichaam verdedigt tegen vrije radicalen die kanker en andere ouderdomsziekten veroorzaken. Vitamine C zorgt voor een gezond bewegingsapparaat, gezonde tanden en tandvlees.


Aardbeien ideaal voor zwangere vrouwen


Dat is lang niet alles. Met hun hoog gehalte aan foliumzuur zijn aardbeien ideaal voor zwangere vrouwen.
Door de aanwezigheid van
foliumzuur zijn aardbeien ideaal
voor zwangere vrouwen

Ze bevorderen de bloedvorming en de celgroei. Dankzij de aanwezigheid van kalium zijn aardbeien waterafdrijvend en bloeddrukverlagend. Mangaan heeft dan weer een gunstig effect op onze stofwisseling, belangrijk voor gezonde botten, hersenen en zenuwstelsel.


Ontgiftingskuur met aardbeien


De lente is dé periode voor een grondige ontgifting van ons lichaam.
Aardbeien helpen ons daarbij.
Verdeel dagelijks twee kilo aardbeien over vijf porties.

Eet vijf dagen lang niets anders dan aardbeien, en drink uitsluitend (mineraal) water en/of kruidenthee.
Na vijf dagen voelen we ons als herboren.

Reacties

  1. Mijn persoonlijk statement: help onze boeren en eet/koop alleen aardbeien van eigen bodem.

    Kijk ook eens bij: http://www.leerwiki.nl/Aardbeien:_tips_en_toetjes. Tips en toetjes!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…