Lekker en gezond: aardbeien ontgiften ons lichaam

Aardbeien, wie lust ze eigenlijk niet? Binnenkort zijn de in open lucht gekweekte aardbeien weer volop verkrijgbaar. Ze zijn de voorbode van de zomer, én echte vitaminebommen. Welk effect hebben aardbeien op onze gezondheid, en zijn ze ook goed voor onze lijn?
Aardbeien zijn niet alleen lekker, ze bieden
je ookheel wat gezondheidsvoordelen

Aardbeien zijn een jaar lang verkrijgbaar. De eerste aardbeien van het jaar komen uit serres, en ook in zuiderse landen worden ze massaal gekweekt. Dé aardbeien zijn ongetwijfeld diegenen die uit de volle grond komen. Hun smaak is onovertroffen en hun voedingswaarden veel hoger dan de vroege en buitenlandse aardbeien. De lekkerste en gezondste aardbeien komen de komende weken en maanden op ons bord.  
Aardbeien behoren tot de rozenfamilie, het zijn schijnvruchten. Ze bestaan uit meerdere kleine vruchten, met pitjes aan de buitenkant als gevolg.

Hoe herken je verse aardbeien?

De ene aardbei is de andere niet. Aan wat is te merken dat we verse aardbeien op ons bord kregen? Verse exemplaren zijn glad en glazend. Ze zijn uiteraard niet gekneusd of ingedeukt, hebben een frisse, rode kleur en zijn droog. Eens nat, oud of aangetast, gaan aardbeien razend snel schimmelen. Aardbeien zijn gezond als ze rijp en onbespoten zijn.


Aardbeien zijn calorie- arm


Aardbeien bevatten opvallend weinig calorieën, en zijn dan ook een zege voor zij die op hun slanke lijn letten. We kunnen er dan ook volop van genieten, zelfs diegenen die aan diëten toe zijn.


Aardbei hebben gunstige darmwerking


Aardbeien zijn erg geneeskrachtig. Ze bevatten niet voor niets hoge concentraties antioxydanten, vitaminen en mineralen. Aardbeien bevatten anthocyanine, een kleurstof die ook in de befaamde blauwe besjes voorkomt.
Aardbeien bevatten hoge concentraties
vitamine C, passen in elk gezond dieet en
zorgen voor eengezonde darmflora

Een stof die ook rijkelijk in aardbeien aanwezig is is kathecine, een ontstekingsremmend middel, waardoor onze aardbei een doeltreffend en natuurlijk antibioticum is. Aardbeien hebben een gunstige darmwerking en verwijderen schadelijke zware metalen en andere giftige afvalstoffen uit ons lichaam. Ze verdrijven darmgassen en zijn efficiënt tegen diarree.


Rijk aan vitamine C


Aardbeien zijn rijk aan vitamine C, maar liefst 62 mg per 100 gram aardbeien. Vitamine C is een antioxydant dat onze weerstand verhoogd en ons lichaam verdedigt tegen vrije radicalen die kanker en andere ouderdomsziekten veroorzaken. Vitamine C zorgt voor een gezond bewegingsapparaat, gezonde tanden en tandvlees.


Aardbeien ideaal voor zwangere vrouwen


Dat is lang niet alles. Met hun hoog gehalte aan foliumzuur zijn aardbeien ideaal voor zwangere vrouwen.
Door de aanwezigheid van
foliumzuur zijn aardbeien ideaal
voor zwangere vrouwen

Ze bevorderen de bloedvorming en de celgroei. Dankzij de aanwezigheid van kalium zijn aardbeien waterafdrijvend en bloeddrukverlagend. Mangaan heeft dan weer een gunstig effect op onze stofwisseling, belangrijk voor gezonde botten, hersenen en zenuwstelsel.


Ontgiftingskuur met aardbeien


De lente is dé periode voor een grondige ontgifting van ons lichaam.
Aardbeien helpen ons daarbij.
Verdeel dagelijks twee kilo aardbeien over vijf porties.

Eet vijf dagen lang niets anders dan aardbeien, en drink uitsluitend (mineraal) water en/of kruidenthee.
Na vijf dagen voelen we ons als herboren.

Reacties

  1. Mijn persoonlijk statement: help onze boeren en eet/koop alleen aardbeien van eigen bodem.

    Kijk ook eens bij: http://www.leerwiki.nl/Aardbeien:_tips_en_toetjes. Tips en toetjes!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn