Doorgaan naar hoofdcontent

Helpt peterselie tegen borstkanker?

Peterselie in de strijd tegen borstkanker? Die kans zit er dik in. Inderdaad, wetenschappers aan de Amerikaanse University of Missouri- Colombia vonden in deze groente een ingrediënt dat de groei van verwoestende borstkankercellen kan stoppen.

De Amerikaanse wetenschappers stelden tijdens  hun onderzoek ratten met borstkanker bloot aan Apigenin, een ingrediënt dat niet alleen in peterselie maar ook in andere plantaardige producten voorkomt. Deze recente Amerikaanse studie bracht enkele opmerkelijke resultaten aan het licht. De aan Apigenin blootgestelde ratten ontwikkelden niet alleen veel minder tumoren. Er werd ook een duidelijke vertraging in de tumorvorming vastgesteld in vergelijking met ratten die niet met Apegenin werden behandeld.

Positief voor vrouwen die hormoontherapie volgen

De resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek zijn vooral positief voor vrouwen die lijden aan borstkanker en die een hormoontherapie (HRT) kregen voorgeschreven als behandeling van hun ziekte. Eerder raakte immers bekend dat sommige hormonen in deze hormoontherapie de ontwikkeling van kwaadaardige kankertumoren alleen maar versnellen.

Kankertumoren ontwikkelen nieuwe bloedvaten

De versnelde ontwikkeling van deze kankertumoren is het resultaat van het feit dat er binnen deze tumoren nieuwe bloedvaten worden gevormd. Zo worden deze tumoren nog beter voorzien van noodzakelijke voedingstsoffen om te groeien en zich nog sneller te vermenigvuldigen. Het is precies Apigenin dat de vorming van nieuwe bloedvaten in deze kwaadaardige tumoren afremt. Met Apigenin wordt de borstkanker niet volledig gestopt, maar het aantal kankertumoren wordt er wel sterk door verminderd.

Apigenin komt ook in ander groenten voor

Vrouwen die lijden aan borstkanker, doen er goed aan de concentratie Apigenin in hun bloed te verhogen. Deze stof is niet alleen aanwezig in peterselie. Naast peterselie zijn ook selder, appelen, sinaasappelen, noten en allerlei plantaardige producten belangrijke leveranciers van Apigenin, dat ook in heel wat voedingssupplementen aanwezig is.


Reacties

  1. Ik heb het niet zo begrepen op Amerikaanse studies. Vaak zie je dat ze gebruik maken van vrij kleine groepen proefpersonen. In Europa zijn de eisen voor studies met proefpersonen gelukkig veel strenger!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…