Doorgaan naar hoofdcontent

Dieet van groenten, fruit en zuivel tegen te hoge bloeddruk

Vele landgenoten kampen met een té hoge bloeddruk, en hun aantal neemt nog van jaar tot jaar toe. Een té hoge bloeddruk is nochtans een niet te onderschatten risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Wanneer spreken we van een té hoge bloeddruk, en wat kunnen we zélf doen om onze bloeddruk op een aanvaardbaar peil te houden?

We spreken van een té hoge en dus ongezonde bloeddruk, wanneer onze bovendruk, na meerdere metingen, hoger is dan 140 mm Hg, en de onderdruk méér dan 90 mm Hg. We moeten hierbij zeker ook rekening houden met het feit dat onze bloeddruk stijgt naarmate we ouder worden.

Gezonde leef- en voedingspatroon

Preventief kunnen we nochtans veel zélf doen om onze bloeddruk binnen aanvaardbare perken te houden. Gezonde leef- en voedingsgewoonten kunnen hier wonderen doen. Voor een gezonde bloeddruk betekent dit voldoende lichaamsbeweging, in combinatie met een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding met zo weinig mogelijk vetstoffen. Willen we een te hoge bloeddruk voorkomen, dat moeten we ook ons alcoholgebruik strikt beperken (niet méér dan twee glazen per dag). Stress en overgewicht zijn andere factoren die onze bloeddruk nadelig beïnvloeden.

Groenten, fruit en zuivelproducten

Het recent Amerikaans onderzoek bracht nog aan het licht dat een voeding rijk aan groenten, fruit en magere melk een te hoge bloeddruk verlaagt. Daarnaast zijn ook allerlei volkorengraanpoducten, vis, gevogelte en ook noten échte aanraders. Wetenschappers benadrukken dat we ook vetstoffen en rood vlees zoveel mogelijk moeten beperken. Kant- en- klare maaltijden, allerlei zoetigheden, frisdranken, snacks en sauzen zijn strikt te mijden. Er gaat niets boven verse en zelf klaargemaakte gerechten.

Gebruik zout zoveel mogelijk beperken

De Amerikaanse onderzoekers onderstrepen ook dat we overmatig zoutgebruik moeten beperken tot maximum vijf gram per dag. Het gemiddelde gebruik van zout op wereldniveau bedraagt bijna het dubbele. Extra toevoeging van zout tijdens de bereiding van maaltijd, is overbodig. In plaats van zout gebruiken we bij voorkeur kruiden, specerijen en knoflook.

Reacties

  1. Ik las ergens dat zout het witte vergif in de keuken is!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…