Doorgaan naar hoofdcontent

Beter slapen met deze kruiden

We grijpen met z'n allen massaal naar allerlei geneesmiddelen om onze slaapproblemen de baas te kunnen. Ondanks dat neemt het aantal slechtslapers nog altijd sterk toe. Wat kunnen we zélf doen om, zonder hulp van geneesmiddelen, toch van een gezonde en deugddoende slaap te genieten?

De passiebloem is niet alleen bijzonder
decoratief, ze zorgt ook voor een
gezonde slaap
Geneesmiddelen om onze slaap te bevorderen zijn op termijn schadelijk voor onze gezondheid. Slaapmiddelen mogen ons dan wel vlugger en beter doen (in)slapen, ze zijn ook verslavend.


Gezond alternatief


Toch beschikken we met verschillende planten over een gezond alternatief voor al deze slaapmiddelen. Een van de doeltreffende en meest bekende plant tegen slaapproblemen is ongetwijfeld de passiebloem.  Deze heeft een kalmerende en angstremmende werking én een gunstig effect op ons hartritme en onze bloeddruk. Dagelijks vier kopjes passiebloemthee zal ons ongetwijfeld beter doen slapen.


Valeriaan voor een betere slaapkwaliteit


Een andere bij ons bekende plant tegen slapeloosheid is valeriaan. Valeriaan zal niet alleen onze inslaaptijd gevoelig verkorten, maar ook onze slaapkwaliteit gevoelig verbeteren. Valeriaan heeft ook een kalmerende, ontspannende en krampwerende werking én beïnvloed gunstige ons zenuwstelsel.
Valeriaan


Hop bij neurotische aandoeningen


Hop is een plant die wordt ingezet bij allerlei neurotische aandoeningen, met angst en een verstoorde slaap tot gevolg. 
Drink een tweetal kopjes hopthee (vijf gram hop per vijfhonderd ml thee) voor het slapen gaan. Voor het drinken de thee een kwartiertje laten trekken.


Californische klaproos verkort inslaaptijd


Californische klaproos (escholtzia) is een bij ons minder bekende, maar daarom niet minder doeltreffende plant tegen slapeloosheid. De Californische klaproos verkort onze inslaaptijd, en wordt ook aangeraden in die gevallen waar angststoornissen aan de basis liggen van onze slaapproblemen. Enkele kopjes van deze kloproosthee (maximum vijf gram per dag) zal ons goed doen.


Planten tegen slapeloosheid van lichamelijke aard


Niet alleen psychische problemen, maar ook allerlei lichamelijke ongemakken en aandoeningen kunnen aan de basis liggen van onze slaapproblemen.


Meidoorn

Tegen deze lichamelijke oorzaken zijn verschillende kruiden opgewassen.
Zijn onze slaapproblemen het gevolg van een drukkend gevoel in onze buik, dan kan meidoorn soelaas bieden. 
Liggen gastro- intestinale aandoeningen aan de basis van ons slecht slapen, dan is citroenkruid een aanrader.

Slaapproblemen als gevolg van een depressie,  kunnen we verbeteren met Sint- Janskruid.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…