Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking heeft vele oor-
zaken maar is meestal het gevolg
van een ongezonde levensstijl
Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg van een jarenlange irritatie van je maagslijmvlies. Patiënten met zo'n chronische gastritis moeten nauwgezet hun maag sparend dieet volgen. Ze hebben immers een verhoogd risico op het ontwikkelen van maagkanker.

Acute maagontsteking

Een plotse maagontsteking kan optreden als gevolg van een beschadiging van je maagslijmvlies. Dat kan verschillende oorzaken hebben:
  • Alcohol: het drinken van grote hoeveelheden alcoholische en vooral geestrijke dranken of van sterk irriterende stoffen is dikwijls oorzaak van acute gastritis.
  • Geneesmiddelen: wees voorzichtig met het slikken van geneesmiddelen en zeker met pijnstillers en aspirines.
  • Ziekte: na ernstige aandoeningen zoals bloed- of voedselvergiftiging aan een te hoge stralingsdosis zoals tijdens radiotherapie.
  • Verwondingen: brandwonden of kwetsuren die hevige bloedingen veroorzaakten.

Rotavirus bij kinderen

Het rotavirus (buikgriep) ligt bij kinderen meestal
aan de basis van een maag- darmontsteking

Ook kinderen kunnen het slachtoffer worden van een maagontsteking. Bij hen is dit meestal het gevolg van een virusbesmetting, zoals het rotavirus. In de meeste gevallen gaat het dan om gastro- enteritis of buikgriep in de volksmond, waarbij ook de darmen zijn ontstoken. Dat komt uiteraard ook bij volwassenen voor. Plotse en hoge koorts, hevige buikkrampen en diarree zijn de voornaamste symptomen.

Langdurige irritatie

Een chronische maagontsteking is uiteraard veel ergertal ligt een langdurige irritatie van je maagslijmvlies aan de basis. Een bacteriële infectie die de beschermende slijmlaag van de maag tegen maagzuur beschadigt ligt dan veelal aan de basis. Andere oorzaken van een chronische maagontsteking:
  • De ziekte van Crohn.
  • Overmatig alcoholgebruik.
  • Langdurig en overmatig gebruik van geneesmiddelen als aspirines, pijnstillers en ontstekingsremmers.
  • Een virus- of schimmelinfectie, vooral dan bij patiënten met een langdurige aandoening en/of een verzwakt afweersysteem.
Symptomen chronische maagontsteking

Een chronische maagontsteking verloopt dikwijls zonder symptomen, waardoor deze aandoening op langere termijn ernstige schade aan je maagslijmvlies kan veroorzaken. Eens zover kunnen allerlei symptomen van een acute maagontsteking optreden, dan zijn ze ook veel ernstiger. Typische klachten  zijn dan:
  • Maagpijn  gevoel in je maagstreek.
  • Misselijkheid.
  • Ernstig gewichtsverlies.
  • Verlies van eetlust.
  • Herhaalde maagontstekingen kunnen maagbloedingen, bloedarmoede en maagzweren veroorzaken.
Maagsparend dieet

Bij een maagontsteking zijn zowel alcoholische
dranken als koolzuurhoudende frisdranken
te mijden
Je risico op een maagontsteking verkleint door een maagsparend dieet te volgen. Om je maag zoveel mogelijk te ontlasten, kies je bij  voorkeur voor licht verteerbare voeding zoals wit, maar niet té vers brood, witte rijst, pasta en deegwaren, gaar gekookte en licht verteerbare groenten (broccoli, bloemkool, wortelen, spinazie, tomaten, prei, asperges, sla, sperziebonen avocado, witloof en groentensappen), rijp fruit, soep, en licht gekookte eieren.

Te mijden zijn volle graanproducten, soep met groentevezels, gebakken eieren, alle soorten rauwkost, gebruinde boter, vet, alcoholische dranken, koolzuurhoudende dranken, te warme of te koude dranken en sterk gekruide gerechten.



0 reacties: