donderdag 28 juli 2011

Glutenvrij dieet enige behandeling tegen coeliaki

Het aantal personen dat met coeliaki of glutenallergie zit opgescheept, stijgt van jaar tot jaar. Gluten zijn plantaardige eiwitten die in véél meer producten voorkomen dan in brood,  broodproducten of banket. Coeliaki of glutenallergie is een anti- immuumziekte waarbij dit eiwit het slijmvlies van je dikke darm aantast. Dat zorgt voor een sterk verminderde levenskwaliteit voor al diegenen die aan deze glutenallergie lijden. Hoe herkennen we coeliaki of glutenallergie, wat zijn de symptomen ervan, en hoe kunnen we deze ziekte behandelen?

Maar liefst honderdduizend Belgen en zeker het dubbel aantal Nederlanders hebben te kampen met zo'n glutenallergie. Toch is het zelfs door geneeskundigen moeilijk coeliaki of glutenallergie te herkennen. Verwonderlijk is dat niet, omdat de symptomen die op glutenallergie wijzen zo verschillend en uiteenlopend zijn dat een sluitende diagnose bijzonder moeilijk is. Meer nog, de symptomen van deze aandoening wijzen niet altijd in de richting van een of ander darmprobleem.


Ernstige verteringsproblemen


Personen die aan een glutenallergie lijden, hebben in eerste instantie te kampen met ernstige verteringsproblemen, chronsiche diarree en buikkrampen. In  een verder stadium zijn bloedarmoede, chronische vermoeidheid, een duidelijke groeiachterstand, een verstoorde bloedstolling, opmerkelijk gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden, en zelfs onvruchtbaarheidsproblemen en miskramen mogelijke andere symptomen die op een glutenallergie wijzen, maar niet altijd onmiddellijk als zodanig worden herkend.

Glutendieet zonder granen... 

Het gluten- eiwit komt vooral, maar lang niet uitsluitend voor in tarwe, rogge, bloem, gerst en haver en veroorzaakt in eerste instantie een beschadiging van je dikke darmwand. Voor coeliaki- patiënten zijn al deze producten te mijden. Niet alleen in brood, broodproducten en banket maar ook in allerlei deegwaren, in pasta, paneermeel en zelfs in bouillonblokjes vinden we deze gluten terug.

Levenslang dieet

Het stellen van  een vlugge en sluitende diagnose is dus het grootste probleem. Eens die gesteld lijkt de behandeling van coeilaki of glutenallergie op het eerste gezicht vrij eenvoudig, maar precies daarin schuilt het grootste gevaar. Een zeer streng én levenslang glutenvrij dieet is de enige behandeling van deze aandoening.

Glutenvrije bloem dé oplossing

Recent kwam glutenvrij brood- als bakmix op de markt. Dat zou wel eens dé oplossing voor de vele coeliaki- patiënten kunnen zijn. Deze glutenvrije bloemsoorten voldoen aan de strengste Europese wetgeving terzake. Dankzij deze aangepaste wetgeving mogen vanaf 2012 uitsluitend producten met een maximum glutengehalte lager dan twintig milligram per kilogram, het glutenvrije label dragen. Door deze maatregel zal de levenskwaliteit van de vele coeiaki- lijders ongetwijfeld verhogen.


Ooglidcorrectie met laser voor vluggere genezing

We tonen steeds meer aandacht voor onze gezondheid en lichamelijke conditie. We doen dan ook al het mogelijke om er zo lang mogelijk jong uit te zien. Schoonheidschirurgie nam de laatste jaren dan ook een geweldige vlucht. Ooglidcorrecties zijn daarbij de meest uitgevoerde schoonheidsoperatie. Met deze ingreep wil men ouderdomsrimpels en/of kraaienpootjes rond de ogen,  wallen en overhangende vetlagen verwijderen. Lange tijd werd deze schoonheidsingreep uitgevoerd met het scalpel, maar nu maken plastische chirurgen ook gebruik van de laser. Hoe gaat men hierbij tewerk, en met welke resultaten mogen we verwachten vooraleer we tot een oogcorrectie beslissen? 

We proberen er zo lang mogelijk jong uit te zien, en zoeken dan ook alle mogelijke middelen om huidveroudering te stoppen. De zone rond onze oogleden zijn het gevoeligst voor het ontstaan van ouderdomsrimpels en kraaienpootjes. Deze zijn uiteraard het gevolg van ons verouderingsproces, waar we allemaal, vroeg of laat, mee worden geconfronteerd. Als gevolg van dit verouderingsproces zal de elasticiteit van de bindweefselvezels verminderen. Daardoor verliest in  eerste instantie de huid rond onze ogen haar strakheid en elasticiteit. Zo raakt die uiteindelijk los van de onderhuid, en gaat verslappenslap.

Vermoeidheid en hoofdpijn

De bindweefseloverschotten die zo ontstaan houden het vetweefsel binnen onze oogkas, en worden slapper. Door dit proces gaat het vet uiteindelijk uitpuilen. En precies dit uitpuilende vet ontsierende wallen onder onze ogen. Dat kan in extreme gevallen resulteren in vermoeidheidsverschijnselen en zware hoofdpijn, omdat we noodgedwongen onze hoogleden en voorhoofd voortdurend moeten optrrekken.


Rokers extra gevoelig


Rimpels,  kraaienpootjes en wallen onder de ogen komen in de ene familie meer voor dan in de andere. Bij hardnekkige rokers ontstaan deze ouderdomsverschijnselen al op jongere leeftijd. Om er ons jonger te laten uitzien, kunnen we onze toevlucht nemen tot facelifts, allerlei laserbehandelingen en inspuitingen. Een ooglidcorrectie levert echter het opvallendste resultaat op.

Lasercorrectie eenvoudiger dan met scalpel

Bij een ooglidcorrectie wordt de huid en de vorm van onze oogleden zoveel mogelijk aangepast. Om dit te realiseren heeft de chirurg de keuze tussen het scalpel of de laser. Zijn keuze is afhankelijk van  de hoeveelheid huid en vetweefsel die hij moet verwijderen, én uiteraard ook van de wensen van de patiënt. Sommige chirurgen gebruiken hoofdzakelijk het scalpel, anderen geven de voorkeur aan de laser. Met het scalpel wordt het teveel aan huid en vet weggesneden, met de CO2- laser brand men de huid weg. Deze laserbehandeling is voor de arts technisch veel eenvoudiger.


Met laser vlugger genezen


Deze laserbehandeling biedt ook de patiënt voordelen. Doordat de bloedvaatjes met de laser worden dichtgeschroeid, is het ontstaan van bloedingen hier zo goed als uitgesloten. Dat zorgt op zijn beurt voor een vluggere genezing.

Verzorging na ingreep

Na deze ooglidcorrectie is de huid rond de ogen gezwollen en rood. Om de gevolgen van de ingreep tot een minimum te beperken, worden koude compressen op de oogleden gelegd. De eerste dagen na de in greep wordt aangeraden zo weinig mogelijk lasten te tillen of te persen. Na amper vijf tot maximum tien  dagen mogen de hechtingen er uit. Werd oplosbaar hechtingsmateriaal gebruikt, dan is dat niet eens nodig. De superdunne huid van onze oogleden geneest vlug.

Scalpel geeft mooiste en beste resultaat

Volgens de meerderheid der plastische chirurgen geeft het scalpel nog steeds het mooiste en beste resultaat. Een ooglidcorrectie biedt meestal een langdurig resultaat, maar dit hangt af van het verloop van het verouderingsproces. Na enige tijd is een nieuwe ooglidcorrectie zelfs niet uitgesloten. Sommigen hebben na de ingreep lange tijd last van droge ogen als gevolg van slecht werkende traanklieren, of een prikkeling van het hoornvlies. Deze problemen zijn zeldzaam ,en van voorbijgaande aard.

woensdag 27 juli 2011

Rode bieten voor meer uithoudingsvermogen

Steeds meer en meer landgenoten ontdekken de rode biet, en dan vooral het sap ervan. Nu niet precies omdat het zo lekker is, wél voor de positieve effecten op onze gezondheid. Rode bieten hebben een sterke aardsmaak, en precies dat is voor sommigen nog een struikelblok. Gezondheidsfreaks nemen dit er graag bij. Dit nadeel weegt immers niet op tegen de vele voordelen die rode bieten(sap) ons biedt. Hoe gezond zijn rode bieten, en in welke gerechten kunnen we deze groente verwerken, zodat we op een eenvoudige manier van hun voordelen kunnen genieten?

 

Rode bieten zeulen ten onrechte een negatief imago met zich mee. Precies zoals dat met spruitjes het geval is, trokken tot voor kort velen ook voor deze rode bietjes hun neus op. Tot ze meer en meer hoorden van de positieve effecten van deze miskende groente op onze gezondheid. Rode bieten(sap) wordt dan ook steeds populairder. Voor deze positieve kentering zorgden onze topsporters. Van rode bieten was al langer bekend dat ze een positief effect hadden op tal van welvaartsziekten als kanker,  hart- en vaatziekten en te hoge bloeddruk. Wetenschappers ontdekten nu  dat het sap van rode bieten ons uithoudingsvermogen verbetert. Van daar dat (top)sporters steeds meer hun toevlucht zoeken tot dit rode bietensap.

 

Vergeten  groente

De rode biet is familie van vergeten groeten als warmoes, suiker-en voederbiet. Rode bieten hebben meestal een ronde vorm. Er bestaan echter ook langwerpige variëteiten, met geel en zelfs wit vruchtvlees. Gele exemplaren hebben een veel minder uitgesproken aardsmaak. Door hun frissere smaak, worden deze dan ook veelvuldig in salades verwerkt.


Rijk aan vitaminen en mineralen


Rode biet is ook rijk aan ijzer, vitamine c, mineralen, antioxydanten en lipopeen en hoge concentratie's betaïne. Daardoor zijn ze bloedversterkend, en zouden ze zelfs kanker kunnen voorkomen en onder controle houden. Jonge bietjes hebben een hoog gehalte aan kalium, en worden dan ook sterk aanbevolen bij té hoge bloeddruk. Sommige artsen waarschuwen hierbij tegen al teveel optimisme. Rode bieten zijn groente, en zéker geen geneesmiddel zoals sommigen onterecht beweren. 

 

Extra uithoudingsvermogen


Britse wetenschappers kwamen nu tot de ontdekking, dat rode bietensap ons uithoudingsvermogen verbetert. Deelnemers aan hun grootschalig onderzoek, werden in twee groepen verdeeld. De eerste groep dronk dagelijks één glas rode bietensap, terwijl de anderen rode bessensap door hun keel goten. Het resultaat was verbluffend. Drinkers van het bietensap, verbruikten duidelijk minder zuurstof, waardoor hun spieren ook minder energie verbruikten. Daardoor ging hun uithoudingsvermogen er sterk op vooruit. Zij die vroeger hun maximum inspanning één uur wisten vol te houden, konden dat na de bietenkuur ruim één kwartier langer. Hun snelheid was toegenomen en hun bloeddruk gedaald, met positieve gevolgen voor hun hart.


Méér uithoudingsvermogen dankzij hoge dosis nitraten


De verbetering van ons uithoudingsvermogen, door het drinken van rode bietensap, hebben we volgens wetenschappers te danken aan de hoge concentratie's nitraten. Deze zetten onze bloedvaten open, waardoor de toevoer van zuurstof naar de spieren wordt vergemakkelijkt. Eén nadeel aan rode bietensap: door het drinken ervan, kleurt onze urine rood-paars, en dat is voor velen een hinderpaal.

Verse bieten moeten stevig zijn

 

Bij hun aankoop, moeten rode bieten stevig aanvoelen, en niet rimpelig zijn, en moeten vooraf grondig worden schoongemaakt. Er zijn ook tijdens de zomer verse rode bieten. Het verschil met winterbiet zit hem uitsluitend in de kooktijd. Bieten kook je bij voorkeur in hun geheel, met nog een stukje van het blad er aan. In het andere geval gaan ze "bloeden", en veel van hun smaak verliezen. Zomerbieten hebben een kooktijd van zo'n half uur, winterbieten doen daar maar liefst twee uur over. Nadat ze gekookt zijn, spoelen we ze onder koud water en wordt hun vel afgestroopt. Rode bieten kunnen zowel in frisse slaatjes als in warme gerechten worden verwerkt.


dinsdag 26 juli 2011

Eieren zijn gezond en uitstekend tegen overgewicht

Velen van ons hebben niet ontbeten zonder hun  dagelijks eitje. Dat werd ons nochtans altijd sterk afgeraden. Wegens hun hoog cholesterolgehalte werd de limiet gesteld op twee eitjes per week. Amerikaanse wetenschappers bewezen nu met hun grootschaplig onderzoek het tegendeel. Eieren hebben een positief effect op onze gezondheid en passen in een gezond, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon. Maar er is meer. Eieren zijn géén dikmakers zoals steeds werd beweerd. Integendeel,  ze passen in een gezond dieet, en zijn échte aanraders voor iedereen die overbodig lichaamsgewicht definitief kwijt wil!

Bij de meerderheid der landgenoten is een ontbijt niet compleet zonder eieren. Gekookt, gebakken, gepocheerd of als roerei... het smaakt allemaal even  lekker. Tot hiertoe werd steeds aangenomen dat eieren slecht waren voor onze gezondheid, wegens hun té hoog cholesterolgehalte. Niets van dus: eieren zijn gezond en je mag ze nu zelfs dagelijks naar binnen werken!

Eet gerust één eitje per dag

Daar waar steeds werd aangenomen dat we wekelijks niet méér dan twee eitjes mochten eten, hebben wetenschappers er niets op tegen dat we dagelijks één eitje eten. Hun cholesterolgehalte daalde de jongste jaren opmerkelijk, en ze bevatten nu zelfs méér viatminen dan ooit tevoren. Laat ze dus maar komen, die kakelverse eieren!

Doeltreffend eier- dieet

Volgens dezelfde Amerikaanse wetenschappers zijn eieren zelfs geschikt voor zij die gewicht willen verliezen. Eieren zijn immers bijzonder rijk aan eiwitten, waardoor we door het eten ervan vlugger een verzadigd gevoel krijgen, zodat we uiteindelijk minder caloriën verbruiken. Britse wetenschappers kwamen op hun beurt tot de vaststelling dat een eier- dieet écht doeltreffend is. Geen enkele deelnemer liet na hun eier- dieet een verhoogd cholesterolgehalte. Ze waren wél extra kilo's lichaamsgewicht kwijt!

Eieren rijk aan vitaminen en mineralen

Eieren zijn ook bijzonder rijk aan tal van vitaminen en mineralen. Ze bevatten een hoog gehalte eiwitten van biologische oorsprong. Eiwitten uit eieren komen perfect overeen  met onze lichaamseigen eiwitten. Eieren bevatten ook voor ons lichaam belangrijke (meervoudige) onverzadigde vetzuren. Amper één ei levert ons maar liefst 25 procent van onze dagelijks behoefte aan vitamine A. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine D,  E, K, B2, B5, B8,  B11 en B12, en  bevatten ze belangrijke concentraties mineralen als ijzer, natrium, kalium, calcium, fosfor en selenium. Eén ei van zestig gram is goed voor 87 caloriën.
maandag 25 juli 2011

Evenwichtsstoornissen verminderen onze levenskwaliteit

Steeds meer landgenoten kampen met evenwichtsstoornissen. Diegenen die regelmatig met evenwichtsstoornissen geconfronteerd worden, moeten wel heel wat aan levenskwaliteit inboeten. Wat zijn nu precies de oorzaken van deze evenwichtsstoornissen, en hoe kan er aan verholpen worden? Duizeligheid en evenwichtsstoornissen kunnen veroorzaakt worden door de ziekte van Ménière, door de ontsteking van de kanaaltjes van ons binnenoor en door BPPV, dat staat voor Benigine Paroxysmal Positional Vertigo, dat meestal voorkomt op middelbare leeftijd. Evenwichtsstoornisn en duizeligheid hebben uiteraard veel te maken met de kwaliteit van ons evenwichtsstelsel. Het centrum ervan bevindt zich in onze hersenen. Ons evenwichtscentrum wordt van de noodzakelijke informatie voorzien door onze ogen, onze spieren en door evenwichtsorgaantje in ons binnenoor.


Ons evenwichtsorgaan registreert alle bewegingenOnze ogen, geven onze hersenen een idee over hoe ons lichaam zich situeert ten opzichte van zijn omgeving. Het gaat hier om een zeer sterke prikkel. De spanning in onze spieren geeft informatie over beweging en houding van ons lichaam. Ons evenwichtsorgaan dat zich in ons binnenoor bevindt, registreert alle bewegingen van ons hoofd. Dit orgaantje bevindt zich in het rotsbeentje en vormt samen met ons binnenoor, het slakkenhuis, dat de veranderingen in stand en snelheid van ons hoofd registreert.

Hoe behouden we ons evenwicht?


De verwerking van al deze informatie moet uiteraard correct verlopen. Dat zorgt er immers voor dat we, zowel bij het stappen als het lopen, ons evenwicht behouden. Dit wordt mede gerealiseerd door onze oogreflex, die ontstaat wanneer onze evenwichtsorganen een beweging detecteren. Onze hersenen reageren, in normale omstandigheden, razensnel en geven op hun beurt het bevel aan onze oogspieren. Dat maakt dat onze ogen, onmiddellijk én met de juiste snelheid bewegen, uiteraard in tegengestelde richting.


Oorzaken van evenwichtsstoornissen


Eén van de belangrijkste oorzaken van duizeligheid en evenwichtsstoornissen, is de ziekte van Ménière. Deze ziekte kenmerkt zich door duizelingen, oorsuizingen en gehoorverlies. De Ménière-patiënt heeft niet noodzakelijk last van alle drie deze sypmtomen. Bij de ziekte van Ménière voelen we ons en moet braken. Deze evenwichtsstoornis kunnen uren aanslepen. Na iedere aanval, wordt ons gehoor slechter. Aanvankelijk blijft onze slechthorigheid beperkt tot de lage tonen. Tijdens en kort na iedere aanval nemen ook de oorsuizingen sterk toe, om nadien af te zwakken. Volledig verdwijnen doen ze nooit. Deze aandoening kan ook het andere oor.

 

Rust en regelmaat helpen


De oorzaak van deze ziekte, ligt in ons binnenoor, dat uit verschillende "kamers" bestaat. Deze zijn gevuld met vloeistoffen. Deze ruimtes zijn van mekaar gescheiden door een membraam. Door het ontstaan van een lekkage in dit membraam, komen deze vloeistoffen met elkaar in contact. Dat veroorzaakt een soort kortsluiting in ons oor. Die is er oorzaak van dat verkeerde informatie naar ons evenwichtscentrum wordt gestuurd. Duizeligheid en evenwichtsstoornissen, slechthorigheid en oorsuizingen zijn hiervan het gevolg. Medicijnen brengen verlichting, maar deze aandoening genezen kunnen niet. Een rustig én regelmatig leven wordt aanbevolen. Stress is de voornaamste oorzaak van de ziekte van Ménière.

 

Gentamicine- therapie


Bij deze aandoening grijpt men al vlug naar een Gentamicine-therapie, een antibioticum dat één of meerdere malen en met tussenpozen van enkele weken, in het binnenoor wordt gespoten. De trilhaartjes in het evenwichtsorgaantje worden daardoor vernietigd, en de duizeligheid en evenwichtsstoornissen behoren meestal tot het verleden.

 

Duizeligheid op middelbare leeftijd


Een kortstondige duizeligheid mét evenwichtsstoornissen komt veel voor op middelbare leeftijd, men spreekt dan van Benigine Paroxysmal Positional Vertigo. Deze evenwichtsstoornissen doen zich meestal voor bij het maken van een bruuske beweging, wanneer men zijn hoofd voorover buigt of naar omhoog kijkt. Ook hier ligt de oorzaak in ons middenoor. Hier nestelden zich oorsteentjes of gruis in de kanalen van ons binnenoor, met evenwichtsstoornissen als gevolg.


Evenwichtsstoornissen als gevolg van een virus


Als gevolg van een ontsteking van de kanalen in ons binnenoor, kunnen de verschillende functie's van ons binnenoor verstoord geraken. Deze kanaaltjes controleren mee ons evenwicht. Eens ontstoken, kan dit resulteren in evenwichtstsoornissen. Dergelijke ontsteking wordt veroorzaakt door een virus, afkomstig uit onze neus- en/of keelholte. Er ontstaat een hevige draaiduizeligeid, waarbij alles razendsnel lijkt rond te draaien. Zo een ontsteking kan volledige doofheid veroorzaken. Dergelijke ontsteking van ons binnenoor komt gelukkig niet zo heel veel voor. Slachtoffers moeten verplicht in bed blijven, tot hun evenwichtsverlies verdwenen is. Na enkele dagen worden de symptomen milder, maar kunnen toch nog een drietal weken aanslepen.

zondag 24 juli 2011

Zo voorkomen of behandelen we chronische nekpijn

Nekpijn is één van de belangrijkste chronische pijnklachten waarmee volwassenen worden geconfronteerd. De jongste tijd wordt nekpijn zelfs bij kinderen meer en meer vastgesteld. Wat is de oorzaak van chronsiche nekpijn? Is dit de zoveelste ouderdomskwaal, of is er meer aan de hand? Wat zijn de gevolgen van deze aandoening? Kunnen  we zélf iets ondernemen om nekpijn te voorkomen of te verzachten? En als we net als zovele landgenoten, uiteindelijk toch met chronsiche nekpijn worden geconfronteerd, wat is dan de beste behandeling?

Chronsiche nekpijn is aan geen enkele leeftijd gebonden. Het is dus zéker géén ouderdomsziekte. Deze pijnlijke aandoening treft zowel jong als oud en maakt geen onderscheid tussen mannen en vrouwen.


Vlugge diagnose erg belangrijk Deskundig


Iedereen van ons kent ongetwijfeld het fenomeen van de plots opstekende nekpijn, iedereen wordt hier al wel eens mee geconfronteerd. Meestal is deze nekpijn van voorbijgaande aard. Ze verdwijnt na enkele dagen. Maar wat als de nekpijn blijft aanhouden, en voor ernstige lichamelijke ongemakken blijft zorgen? Deskundig advies en een snelle diagnose zijn dan van groot belang. Alleen op deze manier kan men een sluitende diagnose stellen en de meest geschikte behandelingsmethode uittekenen. Met aanslepende nekpijn blijven rondlopen, zal de problemen alleen maar vergroten.

Onze nek is ingewikkeld lichaamsdeel


Onze nek bestaat hoofdzakelijk uit spieren, ligamenten, gewrichten, tussenwervels, wervellichaampjes en ruggenmerg. Het is een bijzonder ingewikkeld en moeilijk te behandelen lichaamsdeel. In normale omstandigheden kunnen we onze nek moeiteloos  bewegen. Mankeert er iets aan de vele structuren van dit lichaamsdeel dan onstaat pijn, en worden we gehinderd door met (ernstige) bewegingsproblemen.

Oorzaken chronische nekpijn


Er bestaan verschillende soorten nekpijnen. Naast de gewone, alledaagse nekpijn is er dié nekpijn die uitstraalt naar onze bovenarm, Cervicobrachialgie in het medische vakjargon. Zo vlug mogelijk de gepaste diagnose stellen is dus belangrijk. Gewone nekpijn en uitstralende nekpijn vragen een verschillende behandeling.
Nekpijn wordt meestal veroorzaakt door overbelasting of slijtage.Omdat onze nekwervelzuil weinig of niet beschermd is, is dit lichaamsdeel meteen ook meer vatbaar voor kwetsuren door valpartijen, ongevallen of contactsporten. Onze nek heeft ook ons hoofd, met een gewicht van gemiddeld zo'n twaalf kilo, te dragen.

Whiplash niet altijd herkenbaar 


Gaat er in één van de vele nekstructuren iets mis, dan krijgen in de eerste plaats de spieren het zwaar te verduren. Uiteindelijk zullen deze ook verkrampen. Een stijve nek is meestal een eerste en ernstige aanwijzing dat er iets mis is. Een whipplash is meestal het erg pijnlijke gevolg, maar niet altijd op een echo en/of röntgenfoto's onmiddellijk merkbaar.

Gevolgen chronische nekpijn 

Heeft men te doen met een ernstige vergroting van de facetgewrichten, dan heeft men meestal te maken met een ernstige ontsteking van het gewricht. Reumatische nekpijnen zijn hiervan meestal het gevolg. Uiteindelijk kan de vergroting van ons nekgewricht extra druk veroorzaken op ons ruggenmerg, of een vernauwing veroorzaken van de vele kanaaltjes waar de zenuwen van de armen doorlopen. Het is dit laatste dat de nekpijn naar onze bovenarmen doet uitstralen. Men spreekt hier dan van een geknelde zenuw. Een beschadigde of verschoven tussenwervelschijf, kan eveneens oorzaak zijn van zo'n geknelde zenuw, met alle gevolgen vandien.

Behandelingen afhankelijk van type nekpijn 


De uiteindelijke behandeling, hangt af van het type nekpijn waarmee we worden geconfronteerd. Bij acute nekpijn gaan ook onze spieren verkrampen. Die moeten dan zo vlug mogelijk losgemaakt worden met hoofdzakelijk pijnstillers en spierontspanners. Blijft de pijn aanhouden of keert ze geregeld terug, dan vraagt dit een andere aanpak. Dan wordt meestal gestart met lokale infiltraties, inspuitingen met een verdovend middel of met cortisone-inspuitingen op de plaats van de pijn. Is de nekpijn het gevolg van artrose, dan kunnen inspuitingen met hyaluronzuur uitkomst bieden. Deze stof zou tevens de groei van het kraakbeen bevorderen.

Nekoperaties meestal met goed resultaat


Als écht niets helpt, is operatief ingrijpen noodzakelijk. Dat is vooral het geval bij uitstralingspijn naar de armen, of wanneer alle andere middelen geen soelaas brachten. Daar waar rugoperaties in vele gevallen een bijzonder slechte reputatie hebben, is dat bij nekchirurgie veel minder het geval. Nekoperaties geven meestal een goed resultaat. Na dergelijke ingreep is in de meerderheid der gevallen de oorzaak en dus ook de nekpijn verdwenen. Soms zal men de tussenwervelschijf vervangen door een discusprothese. Deze draagt een prijskaartje van gemiddeld zo'n 2500 euro.

Nekspieren verstevigen


Een sterk groeiend aantal landgenoten krijgt met (chronische) nekpijnen af te rekenen, en toch wordt deze aandoening nog teveel onderschat. Een snelle diagnose is belangrijk . Hoe sneller met een aangepaste behandeling kan worden gestart, hoe groter de kans op genezing.
We kunnen onze nekspieren wél versterken met het maken van rustige bewegingen. Ijscompressen kunnen acute nekpijnen verhelpen. Een kersenpitkussen, warmtepleisters of infraroodstralen kunnen aanslepende nekpijnen verzachten. Bij aanslepende nekpijn is de tussenkomst van een arts noodzakelijk.woensdag 20 juli 2011

Zo voorkomen we een zomerdepressie

Onophoudelijk neergutsende regen, een grijze en dreigende lucht, een gure noordwester en een warme januaritemperatuur in hartje zomer. Dat is zéker geen zomerweer waar we beter gehumeurd van worden. Dit kwakkelweer houdt nu al enkele weken aan, en is duidelijk niet van plan zich zonder slag of stoot gewonnen te geven. Meer en meer landgenoten lijden onder een ernstige zomerdip of zomerdepressie. Wat kunnen we er zélf aan doen om zo een zomerdepressie te snel af te zijn?


Zijn de weergoden ons wekenlang ongunstig gezind, dan heeft zowel onze geestelijke als onze lichamelijke gezondheid daar fel onder te lijden. Het weer is één van de belangrijkste factoren voor het ontstaan van een depressie. Tijdens het voor- en najaar en in de wintermaanden slaat zo'n depressie dan ook het hardst toe. Maar ook tijdens de overige maanden ligt een depressie op de loer, en is eigenlijk nooit veraf.


Geluks- en slaaphormoon


Volgens wetenschappers wordt ons humeur en ons lichamelijk functioneren in belangrijke mate bepaald door het daglicht en de duisternis. Wanneer de avond valt, maakt ons lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Bereikt dit slaaphormoon een bepaald niveau, dan voelen we ons moe en vallen we uiteindelijk in slaap. Bij het ochtengloren neemt onze productie van melatonine af, en stijgt op zijn beurt het serotonine in ons lichaam. Serotonine is het gelukshormoon. Bij donker en slecht weer wordt er minder van dit gelukshormoon aangemaakt, ten voordele van melotonine. En dat is uitgerekend het moment waarop we ons slechter gaan voelen.


Blijk bij slecht weer niet binnen zitten

Willen we een zomerdepressie geen kans geven, dan mogen we ook bij slecht weer zeker niet binnen blijven. Integendeel, doe zeker bij regen en/of wind jouw dagelijkse wonderling. Zo verzekeren we ons van extra daglicht, waardoor we de productie van ons gelukshormoon bevorderen. Zelfs bij een grauwe en grijze dag doet extra daglicht ons zichtbaar deugd. Een strandwandeling bij storm of regen, heeft duidelijk ook z'n aantrekkingskracht.

Extra bewegen werkt anti- depressief

Extra bewegen is werkt anti- depressief. Verblijven we bij donker zomerweer bijvoorbeeld aan zee, dan is een bezoek aan een overdekte zwembad een uitstekend wapenen tegen een oprukkende zomerdepressie. Geraken we ook dan niet van onze zomerdip verlost, dan is een last minute naar de zon een uitstekende beslissing.

Vettig voedsel vermijden en niet langer slapen    

Bij herfstige weeromstandigheden in de zomer, mogen we ons zeker niet laten verlijden tot zware en vettige maaltijden. We houden het bij voorkeur lichte, typisch zomerse (vis) gerechten en gezonde slaatjes. Onze nachtrust is erg belangrijk bij het voorkomen van een zomerdepressie. Velen hebben de neiging om tijdens hun vakantieperiode langer te slapen. Fout, wie tot de middag of langer slaapt krijgt te kampen met dezelfde symptomen als bij jetlag. We worden moe, krijgen hoofdpijn en 's avonns geraken we niet of erg moeilijk in slaap. Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht die we nog slechts moeilijk kunnen ontbreken. En uitgerekend dan slaat de depressie keihard toe.

zaterdag 16 juli 2011

Zo gezond is een bezoek aan de sauna

We bezoeken met z'n allen steeds meer en meer de sauna, maar daar blijft het niet bij. Inderdaad, steeds meer en meer landgenoten kiezen voluit voor een thuissauna. Zo moeten we zelfs d edeur niet meer uit om ons na een drukke (werk) dag te ontspannen en om on s van de stress te ontdoen. Een verwenbeurt in de sauna geeft een gunstige invloed hebben op zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid. Maar hoe gezond is een saunabezoek nu écht en is dat voor iedereen aan te raden? Op welke aspecten moeten we letten bij de aankoop van onze thuissauna en, zéker even belangrijk, welke investering is hier mee gemoeid?

Steeds meer landgenoten beschikken over hun eigen sauna. Voor velen is een rustig moment in de sauna een uitstekende manier om rust te vinden. Saunabezoek zou een gunstig effect hebben op onze gezondheid én onze lichamelijke conditie.

Overgewicht bestrijden

Een bezoek aan de sauna is uitstekend om onze overtollige kilo's over boord te gooien. In de saunacabine loopt de temperatuur gemakkelijk op tot zo'n veertig graden. Op deze manier zweten we ons overtollig gewicht eenvoudig weg. Dat komt uiteraard onze gezondheid en onze lichamelijke conditie ten goede. Samen met het zweet, verliezen we meteen al onze schadelijke afvalstoffen. Ook ons hart profiteert van een bezoek aan de sauna. De warmte van de sauna zorgt voor een betere doorbloeding, is ontspannend voor spieren én gewrichten én zelfs positief voor onze geestelijke gezondheid.

De Finse sauna voor gezonde spieren en gewrichten

De Finse sauna is bij ons zeker de meest bekende. Hier ondervinden we een groot contrast tussen warm en koud. Deze temperatuurswisselingen stimuleren onze bloedsomloop. Dat zorgt voor ontspannen spieren, verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedcirculatie. Onze huidcellen worden er door gestimuleerd, en dat resulteert in een jonge en glanzende huid.

Infrarood effeiciënt tegen cellulitis

Een infrarood sauna wordt steeds populairder. Deze sauna zorgt voor een stevige huid, werkt pijnverzachtend en is efficiënt tegen cellulitis. De warmte trekt tot diep in onze spieren, brengt onze stofwisseling weer op het gepaste toerental, en regelt onze vochthuishouding. Onze bloedcirculatie wordt gestimuleerd en onze lichaamsvetten in versneld tempo afgebouwd. Zowel onze vetkussentjes, als zwangerschapsstriemen en sinaasappelhuid smelten weg.

De Russische sauna niet voor lang verblijf

De Russische sauna is met zijn bijzonder hoge temperaturen zeker niet geschikt voor een lang verblijf. Maximum twee bezoekjes van telkens één kwartiertje is ruimschoots voldoende. Deze Russische sauna heeft een positieve invloed op onze bloedsomloop en verdrijft alle afvalstoffen. Hier is het écht zweten. Koud douchen en véél water drinken zijn noodzakelijk.

Cryotherapie onderdrukt de pijn

Niet alleen de hitte, maar ook de extreme koude werkt onze gezondheid in de hand. Zo is cryotherapie een vrij recente behandeling, waarbij de pijngeleiding van een zenuw wordt onderdrukt, door deze te bevriezen. Deze behandeling bewijst meer en meer zijn doeltreffendheid in de sportgeneeskunde. Cryotherapie bevordert onze bloedcirculatie, verstevigt onze huid, en doet verkussentjes verdwijnen.

Drink veel water en eet extra groenten en fruit

Tijdens en na ons saunabezoek mogen we enkele belangrijke raadgevingen zéker niet in de wind slaan. Zware maaltijden en alcoholgebruik zijn sterk af te raden. En na zware inspanningen stellen we een bezoek aan de sauna best even uit. Onmiddellijk na een saunabezoek nemen we bij voorkeur een koude douchen en drinken we veel water. Om het verlies aan kalium weer goed te maken, is het eten van extra groenten en fruit sterk aan te raden.

Hoeveel kost een thuissauna?

Een standaard thuissauna kost ons minstens 5000 euro. De meest luxueuze uitvoering kost zelfs vijf keer méér. Een thuissauna is zeker niet energiezuinig. In vele gevallen is er zelfs extra drijfkracht nodig. Voor het aansluiten van onze sauna mogen we zo’n 900 euro rekenen, zonder werkuren. En bij een (thuis)sauna hoort afkoeling. Een complete regendouche is nog eens goed voor 3500 euro. Een complete thuissauna kost al vlug 10000 euro.

maandag 11 juli 2011

Rookstopmiddel Champix verhoogt risico op hartaanval

Roken is slecht voor onze gezondheid. Allerlei overheidsmaatregelen moeten de meest verstokte rokers zoveel mogelijk ontmoedigen. Velen zoeken hun heil bij allerlei hulpgroepen, zoeken medische hulp of proberen met rookstopmiddelen van hun verslaving verlost te raken. Eén van de meest populaire rookstopmiddelen is Champix, dat dan ook massaal over de apothekerstoonbank gaat. Over de doeltreffendheid van Champix lopen de meningen uiteen. Over één ding zijn wetenschappers het wél roerend eens. Champix verhoogt het risico op hartaanvallen  met ruim zeventig procent. Producent Pfizer betwist dit. 

Veel hangt af van de leeftijd der rokers. Bij gezonde rokers van middelbare leeftijd die Champix nemen om van het roken verlost te raken, verhoogt het risico op een hartaanval en ernstige hartproblemen met ruim 72 procent. Wetenschappers analyseerden de resultaten van in totaal veertien onderzoeken waarbij in totaal méér dan achtduizend rokers waren betrokken. Voor de onderzoeken hadden de rokers die aan de verschillende onderzoeken deelnemen, geen problemen met hun hart of andere gezondheidsklachten.

Cardiovasculaire problemen

Tijdens de onderzoekers kregen bijna vijfduizend rokers Champix, de anderen deelnemers aan de verschillende onderzoeken een placebo. Het aantal rokers dat Champicx kregen hadden met dubbel zoveel cardiovasculaire problemen af te rekenen dan diegenen die een placebo namen.

Gezondheidsrisico's groter dan voordelen

De onderzoekers wijzen er op dat de gezondheidsrisico's die dit rookstopmiddel veroorzaakt, zéker niet opwegen tegen de voordelen ervan. Eerder toonden allerlei wetenschappelijke onderzoeken aan dat Champix depressies veroorzaakte. Rokers die noodgedwongen Champix moeten nemen om van hun rookverslaving af te raken, doen er dan ook goed aan zich regelmatig door hun huisarts te laten onderzoeken.

Producent betwist onderzoeksresultaten

Pharmacareus Pfizer betwist de resultaten  van de onderzoeken in alle toonaarden. De onderzoeken zijn té beperkt om definitieve besluiten te trekken. Niettemin wijzen wetenschappers er op dat Champix, alleen al in Amerika, door ruim zeven miljoen rokers wordt gebruikt. Dat zou betekenen dat daarvan toch 62500 rokers zich blootstellen aan een verhoogd risico op hartkwalen. 

zondag 10 juli 2011

Zo kunnen we de gevolgen van jetlag beperken

Jetlag. Diegenen die voor een (exotische) verweg vakantie kiezen, kunnen er ongetwijfeld over meepraten. Wat zijn de oorzaken van jetlag nu precies, en wat zijn de gevolgen ervan? Kunnen we er zélf iets aan doen om de gevolgen van jetlag zoveel mogelijk te beperken, om onze welverdiende vakantie niet te laten verstoren? En wanneer we uiteindelijk toch met de symptomen van jetlag worden geconfronteerd, hoe geraken we er dan uiteindelijk van verlost?


Telkens tijdens lange afstandsvluchten worden we ermee geconfronteerd. Sommigen ervaren problemen bij het inslapen, anderen worden dan weer juist vroeg wakker. Nog anderen kampen met maagproblemen, oververmoeidheid, ernstige hoofdpijn, concentratiestoornissen en/of verhoogde prikkelbaarheid. De gevolgen van jetlag verschillen van persoon tot persoon, maar allemaal brengen ze onze vakantie duidelijk in gevaar. Wat zijn nu precies de oorzaken van jetlag?

Overgang van tijdzone

Jetlag is niets anders dan het gevolg van de overgang van de ene tijdzone in de andere. Daardoor wordt onze biologische klok ernstig ontregeld, met alle nare gevolgen vandien. Ruim vijfenzeventig procent van alle reizigers op verre afstanden worden met de gevolgen van jetlag geconfronteerd, maar deze gevolgen zijn gelukkig niet bij iedereen even zwaar.

Vrouwen hebben meer last van jetlag dan mannen

Jetlag is zeker niet afhankelijk van leeftijd of geslacht, maar treft niettemin meer vrouwen dan mannen. Ook Ouderen worden minder getroffen. Hoe hoger onze leeftijd, hoe minder zwaar de gevolgen van jetlag. Jetlag ontstaat bij het overschrijden van tijdzones. Het is dus duidelijk dat hoe meer tijdzones we tijdens onze vlucht overschrijden, hoe meer last we hebben.

Aanpassing vraagt tijd

Om onze biologische klok opnieuw juist in te stellen, hebben we tijd nodig. Algemeen wordt aangenomen dat er één dag aanpassing nodig is per tijdszone die we overschrijden. Deze aanpassingsperiode hangt ook af van de richting waarin we vlogen. Zo vergt de aanpassingsperiode voor een vlucht in westelijke richting tot de helft minder tijd dan een vlucht over evenveel tijdzones in oostelijke richting.

Geen enkel geneesmiddel bestand tegen jetlag

Er bestaat geen enkel geneesmiddel om jetlag te voorkomen of om eraan te verhelpen. Toch kunnen we voor een lange afstandvlucht enkele voorzorgen nemen om de gevolgen van  jetlag zoveel mogelijk te beperken.

Pas jouw voeding aan

Een goede voorbereiding kan wonderen doen. Zo wisselen we bij voorkeur drie dagen voor ons vertrek zware maaltijden af met lichtere. De dag van ons vertrek eten we daarentegen zo weinig mogelijk of zelfs helemaal niets. Reizen we richting oosten, dan gaan we drie uur vroeger slapen dan gewoonlijk. Trekken we daarentegen naar het westen, dan zoeken we best een tweetal uur later ons bed op. Alcohol, cafeïne en nicotine zijn te mijden. Zij verstoren immers onze nachtrust.

Voldoende drinken is de boodschap

Eten we tijdens onze vlucht best zo weinig mogelijk, dan doen we het tegenovergestelde met drinken. We drinken voldoende tijdens onze vlucht. Eén der voornaamste gevolgen van jetlag is immers uitdroging. Dat komt omdat op grote hoogte de lucht heel wat droger is, en de airconditioning in het vliegtuig dit fenomeen extra versterkt. Tijdens lange afstandsvluchten moeten we er in de eerste plaats voor zorgen dat we meer drinken dan normaal. Drink zoveel mogelijk water. Cafeïne- en alcoholhoudende dranken zijn te mijden, zij werken vochtafdrijvend. Naast voldoende drinken hebben we ook voldoende beweging nodig. Dat kan via aangepaste rek- en strekoefeningen.

Pas je rust- en slaaprime zo vlug mogelijk aan

Om ons zo vlug mogelijk aan de tijdszones aan te passen, stellen we ons uurwerk onmiddelijk in op het uur van onze bestemming. Met dit doel worden de maaltijden  aan boord geserveerd in functie van het uur op onze uiteindelijke bestemming. Probeer ook zo vlug mogelijk je rust- en slaapritme aan het plaatselijk uur aan te passen.

Melatonine tegen jetlag

Volgens wetenschappers zou melatonine de gevolgen van jetlag gevoelig verminderen, wanneer we dit natuurlijk hormoon op het juiste moment zouden innemen. Het gebruik van melotonine is zowel in België als in Nederland verboden, maar op internet probleemloos verkrijgbaar. Wees voorzichtig met het gebruik van melatonine tegen jetlag, de meerderheid der wetenschappers raad het zelfs af...


dinsdag 5 juli 2011

Preventie tegen osteoporose is zinloos

Meer en meer landgenoten lijden aan  osteoporose of botontkalking, en hun aantal neemt nog sterk toe. De meerderheid van hen slikt massaal én preventief geneesmiddelen om te voorkomen dat ze vroeg of laat iets zouden breken. Zinloos, zo blijkt nu uit recent wetenschappelijk onderzoek. Medicijnen tegen osteoporose zijn alleen dan zinvol wanneer het écht niet anders meer kan, en het risico op botbreuken hoog is. Osteoporose is een aandoening die zowel de structuur als de dichtheid van ons beendergestel aantast. Deze ziekte maakt onze botten fragieler, waardoor het risico op botbreuken opmerkelijk toeneemt. Osteoporose is in zijn beginfase bijzonder moeilijk herkenbaar, omdat het met geen enkel symptoom gepaard gaat. Op die manier gaat uiteindelijk heel wat kostbare tijd verloren.Geneesmiddelen tegen osteoporose blijken vooral efficiënt tegen aandoeningen van de ruggegraat en tegen wervelbreuken. Er werden nochtans ook heel wat neveneffecten vastgesteld, gaande van hartproblemen tot ernstige aantastingen van het kaakbeen. Wetenschappers stellen, na recent en grootschalige onderzoeken, dat het weinig zin heeft deze geneesmiddelen preventief te slikken wanneer het risico op botbreuken nog niet zo groot is. Voldoende lichaamsbeweging en extra calcium en vitamine D inname zijn  meer aan te raden.

Senioren risicogroep

Senioren vormen de grootste risicogroep voor het ontwikkelen van botontkalking. Ruim vijftienduizend vijftigplussers breken jaarlijks een heup als gevolg van osteoporose, tienduizend breken een schouder of een pols. In zes jaar tijd steeg het aantal botbreuken in deze leeftijdsgroep met ruim vijf procent. Dit cijfer volgt de evolutie van het groeiend aantal patiënten met osteoporose. Roken, cortosone, ondergewicht of reumatoïde artritis zijn andere risicofactoren op botbreuken.

Sluimerende ziekte

Osteoporose is wat men noemt een sluimerende ziekte zonder noemenswaardige symptomen tijdens zijn ontwikkelingsfase. De Wereldgezondheidsorganisatie ontwikkelde recent de Frax, een onderzoeksmethode waarmee de wetenschapper het risico op het ontwikkelen van osteoporose of botbreuken gedurende de komende tien jaar perfect in kaart kan brengen.

Jong en oud slachtoffer

Osteoporose maakt duidelijk méér slachtoffers op oudere leeftijd, maar deze aandoening slaat op alle leeftijden toe. Botontkalking is dus zéker géén ouderdomsziekte zoals zo vaak ten onrechte wordt gesteld. Zelfs kinderen krijgen met osteoporose af te rekenen. Onze leeftijd is uiteraard wél een bijkomende risicofactor, maar zeker niet de enige. Patiënten die vroeger met botbreuken kregen af te rekenen, hebben een grotere op het ontwikkelen van osteoporose dan anderen.

Vrouwen lopen groter risico

Osteoporose is duidelijk vrouwelijk getint. Er zijn inderdaad vier keer méér vrouwen die aan deze kwaal lijden dan mannen. Dat is hoofdzakelijk het gevolg van de opbouw van hun botmassa. Bij vrouwen stopt de botopbouw veel vroeger dan bij mannen, en de menopauze versneld dit proces aanzienlijk. Dat is het gevolg van de dalende produktie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, erg belangrijk bij de aanmaak van botweefsel bij vrouwen.

zondag 3 juli 2011

Aspirinepoeder met colasmaak nog doeltreffender

Aspirine blijft verbazen. De lijst met aandoeningen waar dit wonderpilletje ons preventief kan tegen beschermen, wordt alsmaar groter. Maar farmareus Bayer, dat aspirine commercialiseert, blijft evenmin op zijn lauweren rusten. Het bracht nu met Aspirine 500 de eerste aspirine met colasmaak op de markt. Deze aspirine in poedervorm wordt op de tong gestrooid, lost meteen op in de mond en biedt ons vele voordelen in vergelijking met zijn voorganger.


Deze eerste aspirine in poedervorm wordt door ons lichaam veel vlugger opgenomen dan het klassieke pilletje, heeft een veel aangenamere colasmaak, we kunnen het aspirinepoeder innemen zonder water en is daarmee erg practisch in gebruik. Wetenschappers zijn er nu al van overtuigd dat deze nieuwe aspirine razendsnel zijn plaats in ons medicijnenkastje zal veroveren.

Doeltreffender dankzij cafeïne

Niet alleen de consumenten zullen vanwege het gebruiksgemak vlug voor deze nieuwe aspirine gewonnen zijn. Op farmacologisch vlak is de colasmaak van dit aspirinepoeder uitsluitend het gevolg van de toevoeging van cafeïne. En het is uitgerekend deze cafeïne die dit 'nieuwe' geneesmiddel extra doeltreffend maakt. Van cafeïne is immers geweten dat het de vermoeidheid onderdrukt. In combinatie met de koortsbestrijding van het klassieke pilletje, resulteert dit in een dubbel medisch effect. Het nieuwe aspirine instantpoeder kost 4,84 euro per doosje van tien zakjes poeder, en is uitsluitend verkrijgbaar bij de apotheker.

Aspirine doeltreffend tegen allerlei aandoeningen

Aspirine is ongetwijfeld één van de goedkoopste geneesmiddelen ter wereld. Toch heeft het zijn nut al meermaals bewezen als wondermiddel tegen allerlei (levensbedreigende) ziekten. Wetenschappers stellen dat mensen vanaf 45 jaar het meeste voordeel halen bij het dagelijks preventief slikken van een lage dosis aspirine.

Aspirine verkleint de kans op kanker

Britse wetenschappers toonden aan dat de kans op het ontwikkelen van kanker, bij diegenen die gedurende vijf jaar dagelijks aspirine slikten, met maar liefst één derde, en in sommige zelfs met de helft, verkleint. Hoe langer de patiënten dit koorts- en ontstekingsremmend middel slikten, des te groter hun bescherming tegen allerlei soorten kankers, ook het veel voorkomende darm- en longkanker.

Aspirine verkleint risico op hartfalen

Naast kanker werkt aspirine ook preventief tegen hart- en vaatziekten.  Een dagelijkse hoeveelheid van 75 mg aspirine verlaagt het risico op een levensbedreigende hartaanval en beroerte aanzienlijk.

Opgepast voor bijwerkingen aspirine

Iedere medaille heeft een keerzijde, en dat is bij dit wonderpilletje niet anders. Aspirinegebruik heeft inderdaad enkele bijwerkingen. Zo verhoogt het de kans op maag- en hersenbloedingen. Aspirine moet, ook preventief, onder dokterstoezicht genomen worden, en de patiënten moeten zich strikt aan de voorgeschreven dosis houden.

zaterdag 2 juli 2011

Eetstoornissen erfelijk bepaald

Nooit eerder waren we zo begaan met gezond eten en diëten als vandaag, en toch kampen meer en meer landgenoten met ernstig overgewicht. Het langdurige volgen van (crash) diëten resulteert in vele gevallen tot allerlei gezondheidsproblemen, ernstige eetstoornissen en, in extreme gevallen, zelfs tot anorexia. Wat is anorexia nu precies? Wat is de oorzaak van deze levensbedreigende eetsoornis, en wat kunnen we er zélf aan doen om het niet zover te laten komen? Wat is de beste behandeling en kunnen we er ooit definitief van genezen, of kunnen we enkel hopen dit bijzonder koppige beestje zoveel mogelijk in te tomen?
Wetenschappers zoeken al langer naar de oorzaken van anorexia. Aan  het Universitair Medisch Centrum van het Nederlandse Leiden kwam men nu tot het besluit dat tal van ernstige eetstoornissen als anorexia en boulemi erfelijk bepaald zijn. Of we daarmee een stap dichter zijn bij een efficiënte behandeling van deze ziekte, valt af te wachten...

Het zit hem in de genen

Tijdens dit wetenschappelijk onderzoek werden vier, mogelijk bij eetstoornissen betrokken genen van patiënten met ernstige eetsoornissen, vergeleken met dezelfde genen van gezonde personen. Eén van deze vier genen, in het medisch vakjargon het gen TPH2 voor tryptofaanhydroxylase 2, is gekoppeld aan de ontwikkeling van eetstoornissen. Dat is echter lang niet alles. Zo bleek tijdens dit Nederlands onderzoek dat genetische variatie binnen dit gen betrokken is bij impulsief gedrag. Dit heeft zowel invloed op de regularisatie van ons lichaamsgewicht en ons eetgedrag, als op psychische kenmerken als impulsiviteit en obsessief gedrag.

Neurotransmitters in hersenen spelen belangrijke rol

Eerder werd reeds vaststgesteld dat anorexia meer voorkomt in families waar deze eetstoornis eerder werd vastgesteld. Daar blijft het niet bij, want psychiatrische stoornissen en angstsymptomen werken de ontwikkeling van deze eetsoornis duidelijk in de hand. Bepaalde stoffen in onze hersenen, de neurotransmitters, spelen bij de ontwikkeling van anorexia en boulemi een belangrijke rol.

Ernstige gezondheidsgevolgen

Anorexia brengt uiteraard onze gezondheid ernstig in gedrang. Botontkalking, een belangrijke groeiachterstand, hormonale- en ernstige hartafwijkingen zijn immers de voornaamste gevolgen van deze eetstoornis, die steeds meer jongeren treft. In extreme gevallen is anorexia zelfs dodelijk.

Anorexia vraagt deskundige begeleiding

Een doeltreffend behandeling van anorexia bestaat momenteel niet. Deskundige begeleiding is nochtans noodzakelijk. Hierbij staan gedragstherapie en zowel een psychologsiche als psychiatrische behandeling centraal. Deze aanpak wordt meestal gecombineerd met een begeleiding door een diëtiste. Resulteert anorexia in ondervoeding, in combinatie met ernstige hartritmestoornissen en té lage bloeddruk, dan is hospitalisatie onvermijdelijk.

We diëten ons ziek

Het streven naar ons meest ideale gewicht, wordt bij velen een onmogelijk te bereiken schoonheidsideaal en geeft aanleiding tot depressies. Gaan we deze toer op, dan eten we ons zélf ziek. Steeds meer jonge meisjes gaan hierbij tot het uitserste. Eens zover, doen zij al het mogelijke om hun voedsel uit te braken of nemen laxeermiddelen om zoveel mogelijk gewicht te verkliezen. Als diëten, én de aandacht voor wat we eten zo ver gaan, dan wenkt het spook van anorexia.

Anorexia zeker geen exclusief vrouwenprobleem

Velen vermoeden het, maar onderzoek wees uit dat anorexia zeker geen vrouwelijke aandoening is. Er kampen verrassend genoeg bijna zoveel mannen als vrouwen met deze eetstoornis. Maar wat is anorexia dan precies? Om van anorexia te gewagen is het niet genoeg te vermageren of te weigeren zijn gewicht in evenwicht te houden. Daarbij moet ook nog de voortdurende angst aanwezig zijn om gewicht te winnen. Anorexiapatiënten hebben hierbij ook nog te kampen met een verstoord lichaamsbeeld. Bij vrouwelijke patiënten is het zelfs zo erg dat uiteindelijk hun maandstonden uit blijven...